Банкеръ Daily

Общество и политика

Може да подаваме сигнал за злоупотреба с лични данни в сайта на ЦИК

"От няколко години през сайта на ЦИК можем да проверим дали някоя партия не е злоупотребила с личните ни данни. Всички, които имаме достъп до интернет, трябва да го направим.'' Това каза в ефира на БНР бившият председател на Обществения съвет към Централната избирателна комисия Румяна Дечева.

Тя уточни, че ако се установи нередност, може да бъде подаден сигнал до ЦИК или до Комисията за защита на личните данни, а санкциите са "жестоки".  Дечева подчерта, че големите санкции най-вероятно са причината през последните години сигналите да са по-малко. За последните избори не е постъпвала информация за злоупотреба с лични данни.

Също така, ако гласоподавател е предал данните си в подкрепа на някой от кандидатите, но иска да оттегли подписа си, може отново да го направи през сайта на ЦИК.

В 3000 секции ще има машинно гласуване. Дечева обаче е категорична, че осигуряването на машините, на софтуера и на обучението е можело да се случи и по-рано, а Общественият съвет към ЦИК е бил инициатор на няколко срещи по темата. Според нея годините са били изгубени, защото никой не е бил убеден, че отново ще се говори за машинно гласуване, след като през 2017 машините не са били използвани.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във