Банкеръ Daily

Румен Радев

Моят дрон е толкова добър, че може да влиза в спални, да отваря чекмеджета и да ги тъпче с пачки

"Моят дрон е толкова добър, че може да влиза в спални, да прави записи, да отваря чекмеджета и да ги тъпче с пачки. В момента има един нелеп сценарий, за да се отклони вниманието от най-големия въпрос, а той е един - дали тези снимки са някаква манипулация и постановка и дали записът е монтаж." Това заяви в Перник президентът Румен Радев по повод твърденията на премиера Бойко Борисов, че държавният глава го следи с дрон. Той коментира и публикуваните в някои сайтове снимки от спалнята на премиера, което беше поводът Борисов заедно с депутати и министри от ГЕРБ да даде пространен брифинг.

"Брифингът вчера беше опит да се търси геополитическа индулгенция за скандал навън, а скандалът на наша територия да се превръща в някаква забава. Проблемът на Борисов е не дали някакъв китайски дрон го следи. За мен това е параноя. Това е абсолютно отклоняване от основния въпрос", допълни държавният глава.

"Не мога да тълкувам всичко, изречено от г-н Борисов, защото за разлика от него моята фантазия има някакъв предел. Управлявал съм дрон, но няма нищо общо с това, което говори Борисов", изтъкна Радев.

Той подчерта, че е крайно недостойно е да се лепят петна по службата НСО. Тъй като хората там не го заслужават, защото са професионалисти с висок морал и специално екипите, които охраняват премиера и президента са подготвени да защитават охраняваните лица, а не да ги дискредитират и да им правят постановки.

"НСО охранява извън сградата. Когато домакинът реши да допусне гости вътре, той носи цялата отговорност за тях. Така че всякакви версии са възможни. Лично за НСО аз не вярвам, но не е лошо и премиерът да направи преценка на кръга си от познати и приятели", каза президентът и продължи - "В момента, в който ми показаха снимките, аз се свързах с ръководството на НСО и ги посъветвах веднага да отидат при премиера и да изчистят всички рискове. От всички снимки една е най-смущаваща и тревожна за мен - това е снимката със спящия г-н Борисов. Такова нахлуване в личното пространство е недопустимо. Това означава някакъв риск за живота на министър-председателя".

По думите му вече е в ход служебна проверка, която да установи всички факти и обстоятелства. Според Радев трябва да има независима експертиза за достоверността на аудиозаписа, на който се твърди, че се чува Бойко Борисов, както и на снимките, тъй като от това зависи бъдещето ни като правова държава и международния ни авторитет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във