Банкеръ Daily

Президентът Румен Радев:

Модернизацията е приоритет в Плана за възстановяване и устойчивост

Сред приоритетите в Плана за възстановяване и устойчивост на България са модернизацията на страната, икономическото ѝ развитие и иновациите. Президентът Румен Радев обсъди темата с португалския си колега Марсело Ребело де Соуза, който е на официална визита в София.

"Това не са просто едни пари, налети във всяка една от страните. Това е инвестиция в нашата солидарност, в нашето общо бъдеще. Планът трябва да обхваща възможно най-голям брой хора. Да се инвестира в човешки капитал и с особено внимание на образование и здравеопазване", каза държавният глава.

Очаква се през юни Европейската комисия да одобри първите националния планове за възстановяване и устойчивост. 

Португалският президент посочи, че София и Лисабон имат общ проблем - емиграцията на млади обучени кадри и застаряването на населението.

Според Марсело Ребело де Соуза чрез Плановете си за възстановяване двете страни трябва да задържат младите хора, като им осигурят по-добри възможности за обучение и работа. 

Португалският президент настоява за справедливо разпределение на ваксините в Европа, защото имунизацията е основна гаранция за изход от пандемията. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във