Банкеръ Weekly

Общество и политика

Модерният патриотизъм... убива

Три от осемте партии в парламента декларираха от трибуната на Народното събрание, че са готови да работят върху разрешаването на демографската криза.

Със старта на 43-ото Народно събрание политиците очертаха няколко основни приоритета, върху които, по думите им, ще работят едва ли не неуморно и денонощно.

Акцентът падна върху връщането на общественото доверие в парламента и в държавните институции, за да се възстанови политическата стабилност, а оттам и бизнес климатът, действия по казуса "Корпоративна търговска банка", избор на нов управителен съвет на БНБ и усилено партньорство с Брюксел, за да може евросредствата отново да потекат към българската икономика, и още и още..

Във встъпителните си слова обаче Ивайло Калфин от АБВ, Валери Симеонов от "Патриотичния фронт" и Румен Йончев от "България без цензура" (ББЦ), чиято парламентарна група се казва "Български демократичен център", загатнаха, че страната ни има нужда и от дългосрочна демографска стратегия.

Еврика!

Подобни изказвания изобщо не са новина, но е хубаво, че още в началото на 43-ото Народно събрание три от осемте партии в него декларираха от трибуната на парламента, че са готови да работят върху подобни политики. А това е повече от наложително, при положение че раждаемостта е ниска, смъртността - висока, а естественият прираст е отрицателен от години наред. Към погиването на нацията трябва да добавим и емиграцията, благодарение на която всяка година хиляди българи напускат страната, за да търсят по-добро препитание и живот зад граница.


"На България не й трябват слаби хора", беше казал преди време покойният Джоко Росич.


Може и така да е, но миграцията поражда редица проблеми, част от които са липсата на работна ръка и специалисти в определени сектори, като например лекари, които предпочитат да заминат за Обединеното кралство или за Германия. Това без съмнение рефлектира върху редица сектори и пенсионната система е един от тях.

По тази причина бившият министър на социалната политика Хасан Адемов от ДПС в кабинета "Орешарски" предложи проблемът с демографската криза у нас да се институционализира. И поде инициативата да се подготвя оценка за отражението, което би оказало приемането на всеки законопроект върху демографския проблем.


"Това е хоризонтална политика и тя не може да бъде решена нито с правителствено решение, нито с отделен закон. Става дума за много мерки. Предният кабинет създаде рамката и оттук нататък зависи от следващото правителство какво ще прави",


каза за "БАНКЕРЪ" бившият социален министър Адемов. Според него въпросът за демографската криза е политиката на политиките и е най-важен за България предвид отрицателния прираст и бързите темпове, с които застарява нацията. По думите му, когато постъпят конкретни законопроекти, ДПС ще съдейства, за да бъде взето най-доброто решение.
Председателят на парламентарната група на АБВ Ивайло Калфин бе лаконичен.


"За нас демографската криза не са само раждаемост и смъртност, но е обвързана и с образование, здравеопазване, доходи и въобще качеството на живот." И зададе риторичния въпрос какво е демографията за България, след като повечето хора у нас заминават за чужбина?


Съпредседателят на "Патриотичния фронт" Валери Симеонов нееднократно е заявявал, че демографската криза е един от сериозните проблеми за страната. Едно от предложенията на патриотите е семейните помощи да се отпускат до второто дете. На консултациите с ГЕРБ обаче те постигнаха договорката това да става до третото родено дете.

Мнозина биха повдигнали вежди и биха попитали как с подобни сравнително рестриктивни мерки една или друга партия би могла да бори демографската криза? Трудно, но поне би имала ограничителен характер, предвид че необразовани 16-17-годишни девойки от някои етноси раждат деца, които продават или отглеждат, за да припечелват социални помощи, от които живеят.

Репортер на "БАНКЕРЪ" попита Томислав Дончев от ГЕРБ какви са конкретните политики на партията на Бойко Борисов за борбата с демографската криза. Отговорът бе, че в програмата има няколко сериозни текста по този въпрос.
В глава "Социална политика", дълга четири страници, фигурира един от методите, който се изразява в отпускането на помощ за тридетните семейства. В друга част от програмата пише: "България се нуждае от преосмисляне на социалната политика. Тя трябва да се фокусира не върху интензитета на подпомагане, а върху поддържане на качеството на човешкия капитал, справяне с бедността, преодоляването на негативните демографски процеси". Което означава повишаване на доходите и заетостта, които са в пряк резултат от работещата икономика.

В сектор "Здравеопазване" е записано, че трябва да бъдат проведени активни мерки за преодоляване на демографската криза и увеличаване на средствата за укрепване на репродуктивното здраве. А в по-дълготраен етап, до 2030 г., е необходимо да бъдат подобрени демографската картина в страната и справянето с процесите на урбанизацията.

Според Румен Йончев от ББЦ има едно генерално решение за въпроса с топенето на населението в страната и това е отварянето на нови работни места.


"Докато в България хората няма какво да работят, за да се препитават, няма да решим нито демографския, нито социалния проблем, нито този с бедността. Продължаваме да казваме, че решението не е само да намерим препитание за безработните, но и да се върнат част от българите в чужбина, защото там "изнесохме" над 2 млн. души. Ако те не се върнат, този проблем няма как да бъде решен",


каза за "БАНКЕРЪ" Йончев.


Според него депутатите от ББЦ са готови да предложат законопроект за образованата раждаемост, където размерът на помощите ще зависи от това колко образовани са родителите: "Мотивът е, че децата, родени в необразована среда, възпроизвеждат модел на мизерията и отвратителното съществуване, в което живее немалка част от обществото".

Очевидно е, че част от политическия елит осъзнава колко важен е демографският въпрос, който би трябвало да е един от дългосрочните приоритети на всяко правителство през годините. Срамното в случая е, че откакто се говори за него, съществени мерки така и не са предприемани, а сега въпросът бе повдигнат не от големите формации, а от малките с умерен патриотичен дух. Защото, ако чакаме модерния патриотизъм, за който призова при откриването на Народното събрание президентът Росен Плевнелиев да реши този проблем, населението на страната съвсем ще оредее.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във