Банкеръ Weekly

Общество и политика

Моделът "ГЕРБ" даде още една жертва

Димитър Гамишев
S 250 d72a6860 e08a 4140 b4f3 d72505f35ebe

Неотдавна прочетох някъде, че ако феодалният модел на управление на държавата изчезне, ГЕРБ ще падне от власт.

Получилият преди броени дни условна присъда на първа инстанция за убийството на пешеходец Димитър Гамишев подаде оставка в сряда (28 март). Причината за нея обаче са разкритията, че е прехвърлил на бедняк задлъжнялата си към хазната с 200 000 лв. фирма. Гамишев беше и със свален имунитет заради разследването по делото за катастрофата. За подадената оставка съобщиха в декларация колегите му от формацията на Бойко Борисов.

Преди това пък от "БСП за България" прочетоха декларация заради спестеното от депутата ДДС. "Един от фрапиращите случаи за измама за ДДС стана обществено известен чрез медиите в Благоевград. Малко преди да бъде избран за общински координатор на ГЕРБ - гр. Гоце Делчев, народният представител Димитър Гамишев е прехвърлил фирмата си "Гамишев НКБ" ЕООД на "Файнест Асошиътс" ЕООД. Нещо повече - твърди се, че "Файнест Асошиътс" ЕООД е фирма с капитал от 2 лв., регистрирана в Ловеч - ул. "Шипка" 5А. Данните в Търговския регистър показват, че на същия адрес са регистрирани общо 23 фирми", обяви народният представител от левицата Николай Бошкилов. Освен това поне 10, ако не и повече от фирмите, били длъжници на НАП с големи суми. Фирмата на "Гамишев НКБ" също била в списъка с големите длъжници на НАП. Тя обаче нямала имущество, върху което да бъдат наложени обезпечителни мерки. За социалистите било пълна загадка как за фирма, длъжник с 200 000 лв. и добавена в позорния списък, е осъществено вписване на продажбата й в Агенцията по вписвания.

Народният представител Димитър Гамишев олицетворявал лицемерната политика на ГЕРБ. "Ако си член на ГЕРБ, можеш да не плащаш данъци, да извършваш контрабанда, да пренасяш суджуци и да овладяваш областни центрове", каза Бошкилов. Той посочи, че това порочно разбиране за правене на политика от страна на ГЕРБ било основна причина България да бъде сочена като най-корумпираната страна членка на Европейския съюз и да не бъде приета в Шенген и еврозоната. За БСП било неприемливо да има политически чадър над народни представители от ГЕРБ, които не спазват закона.

Малко след това дойде и отговорът на ГЕРБ, като в декларация от името на ПГ Спас Гърневски обяви, че Димитър Гамишев е подал оставка и се оттегля като депутат. Гърневски посочи, че това бил пореден пример за морал, докато БСП не действала по същия начин спрямо свои хора. Той допълни, че тези дни НАП е започнала данъчна проверка на народния представител от ГЕРБ Димитър Гамишев. "Това е с единствена цел да не пречи на проверката и да не се спекулира с името на ГЕРБ, както това непрекъснато се прави от опозицията", посочи Гърневски.

 "За пореден път ГЕРБ дава пред гражданите ясно и точно послание как трябва да функционира една истинска демократична и отговорна за делата си партия. И при най-малкото съмнение в народни представители те сами депозират оставката си, не да чакат да приключат проверките и да се крият зад имунитети. Сами напускат организацията, за да не петнят името ѝ", изтъкна депутатът от ГЕРБ. И попита кога БСП ще бъдат на нивото на ГЕРБ.

По-късно в кулоарите на парламента председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и подалият оставка Гамишев се разминаха в обясненията за неговото политическо бъдеще. Цветанов заяви пред журналистите: "Мога да ви дам пълна гаранция, че Гамишев няма да бъде ръководител на общинската структура." Гамишев обаче обяви, че остава в политиката и ще запази поста си на общински председател на партията в гр. Гоце Делчев. Цветанов внесе уточнението, че течали отчетно-изборни събрания и увери, че Гамишев няма да бъде преизбран.

От своя страна Гамишев отрече обвиненията, че е продал фирмата си на малоимотен човек с цел избягване на 200 000 лв. дължими данъци към НАП. Той е подал оставка, за да не се петни името на ГЕРБ. Взел решението лично. Лидерът на партията Бойко Борисов не му е звънял. "Няма какво да коментирам. Подадох си оставката. Така мисля, че е правилно. Искам всички да знаят, че това се е случило преди две години. Има адвокати и консултанти, до които съм се допитал", каза Гамишев по повод прехвърлянето на фирмата си с дългове. Имало е купувач - купил я е, обясни той. Купувачът нито е бил циганин, нито бил малоимотен. По една или друга причина купувал и други фирми, но това Гамишев не го интересувало. Той нямал никакви задължения към НАП към момента на продажбата на фирмата. А сега подавал оставка, за да има разследване и да се види това.

 

БСП вика Борисов заради прибрания посланик от Москва

 

Междувременно председателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" и лидер на "Атака" Волен Сидеров поздрави премиера Бойко Борисов заради балансираната позиция на държавата по случая "Скрипал". Това била правилната политика. Засега България отказва да експулсира руски дипломати, въпреки че много други страни го направиха. Премиерът обаче извика българския посланик в Москва Бойко Коцев да се прибере за консултации с правителството.

"В този случай България трябва изключително прецизно, на много прецизни аптекарски везни да поддържа баланса в отношенията", обясни Сидеров. Преди дни имало непремерени изказвания на външния министър Екатерина Захариева. "Но сега, в този моменте вече виждам, че напрежението нараства. Моментът е много драматичен, може да се каже - исторически, в този момент трябва да имаме много премерени действия от всички - от членове на кабинета, от политици, въобще водещи политици в парламента и на партии, на парламентарни групи", призова той.

Волен Сидеров поиска колкото се може по-бързо да се свика Коалиционен съвет, за да може ГЕРБ и "Обединени патриоти" да излязат с единно становище. По думите му самият Борисов бил на позиция, че не трябва да се правят резки движения и в това отношение. Сегашната криза напомняла на Сидеров за Карибската от 1962 година. В момента и двете конфликтни страни имали оръжия да затрият всичко живо на Земята.

Политикът обясни, че случаят "Скрипал" изиграл положителна роля, т.е. сплотил руските избиратели на президентските избори. Сега се виждало истеризиране и натиск за дипломатическа война с Русия. Той не допусна, че Русия е виновна, а че англоезичните служби са атакували двойния агент Сергей Скрипал.

От БСП пък поискаха премиерът Бойко Борисов да се яви в парламента, за да се обсъди позицията на страната по случая и да обясни защо е извикал Бойко Коцев. "Притеснени сме от развиващата се дипломатическа криза, можем да я наречем война, която наподобява периода на Студената война. Това е повод всяка една политическа сила внимателно да се замисли какво се случва всъщност. На второ място, не сме удовлетворени от непоследователната позиция на българското правителство, защото от последните дни станахме свидетели на разнопосочни изявления и действия", каза Кристиан Вигенин. Попитан дали при доказателства за вина на Русия е редно да бъде изгонен руският посланик, Вигенин отговори: "Изгонване на посланици от страните членки е толкова крайна мярка, че е почти една крачка преди обявяване на война. Тоест аз не допускам, че може да се стигне дотам, и се надявам, че няма да се случи."

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки каза, че подкрепя сегашната позиция на правителството предвид липсата на ясни доказателства за вина на Русия. 

Самият руски посланик у нас Анатолий Макаров заяви, че българската реакция по случая с привикания българския посланик в Москва е разбираема и правилна. Според него националните интереси не трябва да бъдат забравяни заради солидарността. Макаров допълни, че Русия винаги е била и ще бъде надежден партньор на България и Европейския съюз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във