Банкеръ Daily

Общество и политика

Мобилни екипи ще ваксинират в малките населени места в Кюстендилско

Мобилни екипи от София ще ваксинират и утре желаещи от малките населени места в община Кюстендил. Това обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който посети имунизационния пункт в село Драговищица.

В рамките на днешния ден софийските медицински екипи ваксинират в Кюстендилско 600 души в пунктовете в Драговищица и в Ябълково.

Утре акцията продължава, обяви на място министър Ангелов. "Идеята ни е там, където имаме области с висока заболеваемост, снощи късно взехме решение, да насочваме по-голямо количество ваксини", поясни той.

Попитан дали в областите с най-висока Covid заболеваемост, каквато е Кюстендил с 530 заразени на 100 000, се налагат и допълнителни локални мерки, министърът каза, че е изпратил писмо с препоръки до всички РЗИ-та в страната. "Където има необходимост от въвеждането на допълнителни мерки - които да бъдат необходими, които да бъдат преценени от епидемиолозите и които те считат, че могат да допринесат добавен ефект към овладяването на кризата, да не се колебаят да ги въвеждат", допълни той. 

Преди дни Общината поиска 10 000 дози ваксини. 

"600 ваксини вече са реализирани. Имаме уверение за допълнителни дози. Очакваме да се реализират доставките до личните лекари. Вярваме, че само ваксинацията ще ни изведе от червената зона... Проблемът е с английския щам, заразяванията стават в семейна среда и събиранията. Въпреки носенето на маски на открито заразяването продължи... Важното е, че хората все по-сериозно се отнасят към ваксините и спазването на мерките", каза пред БНР кметът на Кюстендил Петър Паунов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във