Банкеръ Weekly

Общество и политика

МОБ СВЕТИ НИКОЛА СЕ ЯВИ НА МАЙОР ВЕКИЛСКИ

Няколко едри криминални и стопански дела напоследък са поети от Софийската следствена служба - националното следствие дава заето, останалите на работа 60 следователи трудно покриват 300-та дела, както уточнява шефът на НСлС Бойко Рашков в интервю в днешния брой на БАНКЕРЪ (на стр. 9).


Тринадесетте следователи на Майор Векилски 2 също са силно натоварени, водят средно по 25-30 стопански дела, но явно най-мащабният им ангажимент в следващите седмици ще бъде делото МОБ Свети Никола, след като на тримата подследствени бе предявено обвинение.


Обвиняемият Цветан Начев - бивш председател на УС на МОБ Свети Никола, ще бъде защитаван от адвокатката Доковска. Защитата на обвиняемия Светослав Иванов - бивш директор на Капитално строителство в банката, най-вероятно ще поеме Николай Свинаров. Третият обвинен - Владимир Кънчев, още не е обявил името на своя защитник, но при всички действия дотук се спазват неговите права, уверява водещият разследването по делото.


Главна прокуратура е преценила, че не се налага задържане - на тримата обвинени за длъжностно присвояване, за престъпление по служба по чл.203, във връзка с чл.202 и 282 от НК, е наложена мярка за неотклонение парична гаранция. Личното мнение на натоварения с делото следовател съвпада с прокурорското разпореждане каква мярка да бъде приложена: Честно казано - няма смисъл да бъдат задържани. В едно стопанско дело като това всичко се доказва по документи. А от документите вече имаме всичко, поне ние мислим, че е всичко. А ако се окаже недостатъчно - ще продължим да търсим, нали това е смисълът на разследването. Но не ги задържахме - защо държавата да ги храни в следствения арест - 5 хиляди лева на ден не е Бог знае колко, но 500 души по 5 хиляди при тази беднотия... Но основният мотив е - защо да не бъдат при семействата си, имат съпруги, деца.


На каква база е изчислено, че банката е ощетена с 4 млрд. лева? Това е и сложна, и елементарна аритметика, която сме направили с прокуратурата - с това се ограничи обяснението на водещия следовател по делото, подминавайки дискретно механизма на изчисление. Какво да се прави: следствена тайна.


В столичното следствие смятат, че е рано да се коментира и механизмът на престъплението - дали огромната сума е натрупана от игра с курсови разлики в началото на миналата година. Най-точно механизмът ще бъде изяснен с назначаването на съдебно-счетоводната експертиза, ще се посочат конкретно банковите операции, които са извършени, и има ли нарушение при извършването на покупко-продажбата на валута - поясни пред в.БАНКЕРЪ ръководителят на Софийската следствена служба Здравко Йорданов. И уточни - такива експертизи траят поне месец-месец и половина.


Впрочем намереният при обиска в дома на Владимир Кънчев пистолет Валтер е със семеен произход и понеже не е пререгистриран, се третира като незаконно притежавано оръжие, макар че е награда и притежание на баща му, бивш служител в МВР.


Водещият следовател по делото МОБ Свети Никола предполага, че Любен Гоцев ще бъде разпитан като свидетел, както и още много лица. Но засега връзка между делото МОБ Свети Никола и нашумелите версии за цигарен канал и прочие не може да се прави - връзки се доказват в процеса на разследване, а банковото дело е едва от два дни - коментира за БАНКЕРЪ следователят.


Впрочем до самия край на изминалата седмица нито в НСлС, нито в Столичното следствие постъпиха обещаните от депутата Шишков доказателства за цигарен канал през Хасково до генералските о.з. офиси. Редът документите да постъпят, където деянието е подсъдно - не е в София, може пък да постъпят данни (ако има) в Хасково, допуснаха следователите.


Иначе - за столичните следователи сега са актуални делата срещу лица, неправомерно получили възстановен данъчен кредит, фиктивни сделки по внос-износ, чиито размери са огромни. Например при възстановен ДДС в размер на 300-400 млн. лв., можете да сметнете каква фиктивна сделка е декларирана пред данъчните служби. Такива дела имаме над 10 - всеки едноличен търговец или управител на ООД може да декларира такава фиктивна сделка - шефът на столичното следствие илюстрира масовия почин за забогатяване с едно публично известно име Стойко Пеев - актьорът, който навремето изигра ролята на хан Аспарух в едноименния филм. Разследването по неговата простъпка - неправомерно получен данъчен кредит, фактически е приключено - предстои предявяване на материалите в съда.


Но вече има и по-актуални престъпления от кражбите на ДДС. Сега масово ни заливат делата по чл.227б от НК срещу търговци, които не са поискали откриване на производство по несъстоятелност 15 дни след спиране на плащането. В последния месец масово се образуват такива дела. На седмица те са тридесет и пет.


За оределите следствени редици трудността е в това, че модните за сезона дела идват по много, а напредват трудно. С опита на действащ следовател (освен че е шеф на следствието) Здравко Йорданов обобщава най-честото затруднение: промени в управителните тела на фирмите - когато се криминализира деянието, вече не е задължение на този, който е теглил кредита, да поиска откриване на производство по несъстоятелност. Оспорва се по принцип и състоянието на платежоспособност. Ако отворите стария Указ 56 - неплатежоспособността беше много по-конкретно дефинирана, докато регламентът в Търговския закон сега позволява да се правят много възражения дали има неплатежоспособност и към кой момент. Още едно следователско впечатление от тези дела - в болшинството от тези случаи длъжностните лица от банките не са предприели никакви действия за събирането на кредитите било чрез осребряване на обезпеченията по тях, или с други средства. В Софийското следствие се затрудняват да илюстрират това свое наблюдение с имена на банки - трябвало да изброят всички, които са раздавали кредити.

Facebook logo
Бъдете с нас и във