Банкеръ Daily

Общество и политика

Мнозинството в парламента прие доклада на Гешев, БСП иска отговори за Пеевски

Парламентът прие доклада на главния прокурор Иван Гешев в периода януари – август 2020. "За" гласуваха депутатите от ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля". Против доклада бяха единствено от социалистите, които инициираха изслушването. Те отново настояха за оставката на обвинител номер едно.

При представянето на доклада си Гешев взе под внимание досъдебното производство на обвиняемия бизнесмен Васил Божков.

Обвинител номер едно потвърди казаното от него пред правната комисия в сряда - текат три проверки, свързани с премиера Бойко Борисов и той е дал обяснения по тях. Те са свързани с информация за имот в държава от Европейския съюз, с изтеклите записи с глас, наподобяващ този на Борисов, както и със снимките на спалнята му.

Гешев отново наблегна на постоянно намаляващия брой на върнатите дела, които към този момент са едва 2,8%. Оправданите лица с влязъл в сила съдебен акт пък са 1,9%.

Той отново избори успехите на прокуратурата в борбата с битовата престъпност и телефонните измами.

"Искаме оставката на главния прокурор и няма да подкрепим доклада му. Народът не е удовлетворен от равнището на правосъдието и справедливостта." Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Всеки има право на своето мнение и становище, но смятам, че всичко, което правим тук и което ще говорим в следващите минути, е политика. Няма как да избягаме от това, защото когато говорим за върховенство на закона, за разделение на властите, за борба с корупцията, както вашата значима роля в този процес, така и нашата като народни представители, е категорично очертана. Всичко е политика, самият вие сте правили политически изказвания. Включително и днешното си изказване завършихте с политически думи", заяви още Нинова, визирайки думите на Гешев, че прокуратурата няма да участва в политически игри и кампании.

Според социалистите докладът съдържа много статистика, без конкретни отговори на важни за обществения интерес въпроси. Нинова изтъкна мястото и ролята на прокуратурата и контрола върху фигурата на главния прокурор.

"Не търсете политически позиции в предизборна кампания в това, което правим. В продължение на 4 години ви сигнализираме за всякакви случаи на корупция по високите етажи на властта и когато е имало избори, и когато не е имало. Не обвинявайте нас политиците, че когато си вършим работата да контролираме изпълнителната власт, го правим по политически подбуди или предизборни лозунги", отбеляза лидерът на левицата.

Социалистът Антон Кутев подчерта, че главният прокурор може и да разполага с пълна справка, но прокуратурата не разполага с резултат. "Колко месеца трябват на прокуратурата, за да кажете дали записите с Бойко Борисов са истински? Не знам кой и как го е разпитвал, но след като той знае кой го е записал и кой го е снимал гол в спалнята, как може месеци вие да не знаете?", попита той.

Депутатът от БСП припомни, че още през 2014 г. тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров е съобщил, че в документите по делото КТБ фигурирали инициалите Д.П. "Време е да разберем дали това не е Делян Пеевски. След като прокуратурата се е занимавала през 2014 г. с инициалите и не е стигнала доникъде, а Делян Пеевски рязко е забогатял, дали прокуратурата не трябва да се самосезира?", запита Кутев.

"Целта и смисълът на този доклад е да се покажат обективните факти. Наред с данните за броя на образувани, приключени и висящи производства, в доклада са анализирани и резултатите от делата с особен обществен интерес относно корупционните престъпления и организираната престъпност", каза председателят на правната комисия Анна Александрова от ГЕРБ. И допълни, че в документа са изброени становища по законопроекти на главния прокурор и искането му за тълкуване на имунитета на президента, както и проверки от Върховната касационна прокуратура от началото на 2020 г.

Тя похвали доклада на Гешев и призова депутатите да го подкрепят.

"Справедливост не се дава от прокуратурата, а от съда", подчерта в отговор към Корнелия Нинова обвинител номер едно.

"Беше ми много трудно да отсея въпроси от политически твърдения и лозунги.  Явно не бях чут за конституционното решение, което изисква уважение към Конституционния съд, няма нужда да обяснявам каква функция изпълнява и какво е казал той. Когато се говори за върховенство на закона и на правото, трябва да е ясно, че става въпрос за комплекс от институции и взаимодействие между отделни власти. Едва ли само прокуратурата е факторът, който може да реши този болезнен за България проблем. Наказателното правосъдие е 10% от цялото правосъдие в страната. Означава ли, че с останалите 90% всичко е идеално и няма проблеми", допълни главният прокурор.

Той посочи, че е трудно да отговори на Нинова юридически, когато е зададен политически въпрос. "Имате право да искате оставки. Има процедури, чрез които се отстранява главен прокурор, председател на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд и тези процедури са регламентирани в българското законодателство и когато говорим за върховенство на закона, е хубаво да четем българския закон и българската Конституция", подчерта Гешев. В противен случай се показвала ниска степен за съзнание за държавност.

"Никой прокурор в Европа не повдига обвинения с политическо посочване или по политическа преценка. Това може би се е случвало в други времена. За съжаление, живеем в демокрация, работим при спазване на законите и има принципи за върховенството на закона", така обвинител номер едно отговори на въпроса защо Пеевски не фигурира в делото по КТБ.

Гешев отново подчерта, че недосегаемостта и безотчетността на главния прокурор са мит.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във