Банкеръ Daily

Общество и политика

Мнозинството в парламента отказа изслушване на Борисов за COVID ваксините

По предложение на групата на "БСП за България" председателят на Народното събрание Цвета Караянчева предложи в дневния ред да се включи изслушване на министър-председателя Бойко Борисов относно технологичните параметри на договаряните ваксини - количествата, изискванията към тяхното транспортиране и контраиндикациите за тяхното приложение.

 Мнозинството отхвърли това предложение - 96 депутати бяха "против", 51 бяха "за", а 18 се въздържаха.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова попита какви ваксини са договорени, на какви цени - безплатни, платени, незадължителни. "Министър-председателят е единственият, който знае същността, последователността, обсъжданите и вземаните решения в ЕК", казва Нинова.  

Днес Народното събрание ще гласува проекторешение за участието на  България в предварителни споразумения за покупка на ваксини срещу Covid-19.  То предвижда страната ни да участва в предварителни споразумения за покупки на дози от ваксините на компаниите „Пфайзер и „БиоНТех“„както и на „АстраЗенека“, „Санофи“ и „Янсен“.

България е заявила участие във всички видове категории ваксини, като държавите членки на ЕС ще придобиват заложените количества, които са определени на базата на процент от населението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във