Банкеръ Daily

Общество и политика

Мнозинството отхвърли ветото на президента за партийното финансиране

Мнозинството в Народното събрание отхвърли ветото на държавния глава Румен Радев срещу отвореното финансиране на политическите партии.

За повторната актуализация на държавния бюджет гласуваха 129 депутати от ГЕРБ, ДПС, НФСБ и „Воля“. Против гласуваха 84 народни представители от БСП и ВМРО.

Йордан Цонев изрази несъгласие с мотивите на държавния глава и припомни, че до 2009-а политическите партии са били финансирани от бизнеса. Не се съгласи и с тезата, че даренията ще са пряко свързани с икономически интерес. „По-добре държавна субсидия в достатъчен размер, а не в размер, какъвто предложи някое шоу“, посочи той.

Антон Кутев от БСП изрази мнение, че ДПС са против ветото, защото получават финансиране от Делян Пеевски. Според Кутев връзката между даренията, които ще прави бизнесът, и политиката, която ще изиска, е неразривна. „То е против основите в държавата, в която живеем, и против народа, който по някакъв начин този човек от вашата партия управлява, защото той има много повече влияние върху съвременна България от министър-председателя“, подчерта левият депутат.

Патриотите се разделиха в позициите си. От НФСБ заявиха, че без допълнително финансиране се обричат малките партии. От ВМРО се обявиха против смяната на финансовия модел чрез държавна субсидия.

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ категорично заяви, че с публичността на даренията, ще е прозрачно кой коя политическа партия финансира.

По време на дискусията от БСП обявиха, че напълно подкрепят мотивите на президента и ще подкрепят ветото. Филип Попов от левицата оспори отвореното финансиране на партиите. „На практика се узаконява корупцията. Официално връщате държавата в онези тъмни мутренски времена, в които имаше държава в държавата. Защото тук старата поговорка ще е напълно в сила – който плаща, той поръчва музиката“, заяви той.

Тома Биков от ГЕРБ напълно отхвърли мотивите на президента и ги окачестви като лицемерни. „Президентът казва, че 1 лев е абсолютно достатъчна субсидия за партиите, защото президентът не налага вето върху този текст. Ние ще отхвърлим ветото, защото твърдим, че 1 лев на глас не е достатъчна субсидия и то най-вече за по малките партии и партиите трябва да имат възможност да се финансират и от частни дарители като правят това по прозрачен начин“, изтъкна депутатът. 

Днес в програмата на парламента е и окончателното обсъждане на промените в Изборния кодекс. Вчера правната комисия подкрепи предложението на ГЕРБ за отмяна на машинното гласуване само за местните избори, като го върна за парламентарните.

Facebook logo
Бъдете с нас и във