Банкеръ Daily

Общество и политика

Много тежки дни предстоят и пред ГЕРБ, и пред БСП, смята политолог

„Проблемът с доверието в изборния процес е изключително сериозен. Сега е Мая Манолова, но след време някой друг ще има достатъчно основание да поиска подобен тип разглеждане. С това рискуваме скоро да влезем в хипотеза да не се приемат въобще изборите“. Това каза пред БНР политологът Страхил Делийски.

По думите му всичко, което е било заложено от БСП на местните избори, няма как да не даде отражение в това, което ще се случва оттук нататък в партията. „Разговорът продължава да е – от една страна ръководството казва, че никой не може да му каже, че не се е представило добре, че никой не може да оспори успеха му, а от другата страна разговорът е, че БСП се е провалила. Това, което се случва, няма как да даде положително качество на партията с оглед на конкуренцията с ГЕРБ“, посочи той.

Делийски каза, че изчистване на партия ГЕРБ може би е нужно, но изрази съмнение, че това може да стане, докато партията е на власт. „Докато си на власт, имаш много по-важни неща, дори и това да се държиш като партия и да запазиш своята цялост. Ако ГЕРБ не е на власт, никой от нас не знае дали ще успее да се възпроизведе като политическа организация“, коментира той.

Политологът е категоричен, че ситуацията и в ГЕРБ, и в БСП е деликатна. „Много тежки дни предстоят пред двете най-големи партии, на които разчитаме да бъдат носители на стабилността в партийната система и в политическата система. И двете партии са в ситуация, в която досега не са изпадали“, смята Делийски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във