Банкеръ Daily

Проф. Тодор Галунов:

Много по-рано трябваше да е ясно името на премиера

„Категорично трябваше да има по-голяма публичност и по-голям дебат около името на бъдещия премиер на страната и състава на кабинета. Прекаленото мълчание винаги води до недоверие, а българският политически живот винаги е страдал от липса на достатъчна публичност“. Това каза проф. Тодор Галунов, преподавател по политически науки във Великотърновския университет и политолог. 

„Според мен много по-рано трябваше да е ясно името на премиера и имената на министрите, както е в много от демократичните държави – там партиите не се страхуват и още в предизборната кампания обявяват тези имена, за да могат гражданите да си направят извод и решение за кого да гласуват", поясни той пред БНР. 

"Ние имаме нужда от повече демокрация и повече публичност – хората го искат и това е тяхно право, категоричен е политологът.

По думите му преговорите за правителството също забуксуваха и каквото и да се предложи в парламента оттук насетне, дори да се приеме кабинетът, то ще бъде съставено в условията на недоверие между политическите сили. "Прекалено се акцентира върху политики, а не се говори за имена, които ще ги изпълняват и мисля, че и тук се преигра“, заяви още проф. Галунов.

По думите му отношенията са се изострили вчера в парламента, отново по повод конкретни имена и конкретни постове.  

„Прекалено голяма е тази коалиция, така я наричам, защото тя на практика ще бъде такава - независимо дали ще етикетираме кабинета като експертен, програмен. А всяка коалиция в нашия политически живот е била проблемна. Този кабинет като парламентарна подкрепа ще бъде коалиционен, дори съставът му да е формиран една партия“, каза още политологът.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във