Банкеръ Daily

Общество и политика

Много от сменените областни управители са свързани с БСП, твърди политолог

Ако има нещо смущаващо или малко необичайно в първите 14 сменени областни управители, е, че измежду новоназначените преобладават хора с близки отношения до Социалистическата партия, което противоречи на общата самооценка на министър-председателя, че няма да има партийни назначения и служебното правителство ще бъде неутрално. Това коментира политологът Димитър Димитров в интервю за БНР.

"Много от новоназначените в тези първи 14 всъщност са хора, които са били или кандидати на Социалистическата партия, или пряко участват в различни етажи на партийното представителство и ръководство. Има и няколко лица, които имат биография, свързана с НДСВ", обясни Димитров.

Като изключим връзката с БСП, според него, няма нищо странно в смяната на областни управители. Причината е, че те са представители на правителството, на централната власт по места, така че, ако правителството е ново и то е временно, би трябвало да разчита на хора, на които има доверие. 

"По закон министрите в служебното правителство не могат да вземат участие в изборите, затова е редно и тези, които представляват регионално това правителство, да са със същия статут. За някои от лицата от списъка на сменените областни управители съобщиха, че не са подавали молба за служебен отпуск и очевидно те са уволнени по слухове. При всеки един случай трябва да се разгледа контекстът, който е локален, но ако някой не е подал молба, няма как правителството да знае, че този човек ще бъде кандидат", обясни Димитър Димитров. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във