Банкеръ Daily

Общество и политика

Много хора имат амнезия за банковите консултации от 2014 г., заяви Йордан Цонев

Когато публикуват стенограмата от банковите разговори при президента Плевнелиев от юни 2014-а, ще се види, че много хора имат амнезия. Вътре въобще не се говори за КТБ. Това заяви Йордан Цонев от ДПС в сутрешния блок на Нова телевизия. 

В петък изтече срокът, който президентът Румен Радев даде на участниците в консултациите да кажат дали искат стенограмите да бъдат огласени. 

Цонев обясни, че по време на разговорите е имало две сюжетни линии: "Борисов искаше оставки от правителството, за да го завърже като виновно за банковата криза. Той искаше оставката на Петър Чобанов (тогавашния министър на финансите - бел.ред.). В същото време Плевнелиев и Лютви Местан (тогава - председател на ДПС) опитваха да има резолюция за датата на оставката на правителството и за предсрочни избори". 

По това време на власт беше служебното правителство на Пламен Орешарски. 

Цонев уточни, че е участвал в две срещи за банковата система в страната - на 29 юни и на 14 юли 2014-а година. Първата е тази, чиято стенограма искат да бъде огласена. Тя била по повод осъществена, както той се изрази, "организирана криминална атака" срещу няколко банки, целяща да разклати системата. 

"Банките казаха, че искат ликвидна подкрепа, за да отворят в понеделник. Но БНБ не може да финансира търговските банки заради валутния борд. Това трябва да го направи правителството. Затова кабинетът в лицето на Чобанов подготви вземането на краткосрочен заем, с който да финансира банките", разказа Цонев, като допълни, че Делян Пеевски не е участвал в тези разговори.

Той повтори, че Пеевски не е имал кредити в КТБ. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във