Банкеръ Weekly

Общество и политика

МНОГО Е ВАЖНО СРЕДНАТА ЗАПЛАТА СРЕЩУ ИЗБОРИТЕ ДА СТАНЕ 300-320 МАРКИ

Г-н Христов, какво промени политическата ситуация у нас напоследък?


- От няколко месеца политическите настроения в страната се доминират от разочарованието, което изживяхме всички в ОДС, от нереализираните надежди за масова подкрепа на местните избори. Ние мислехме, че обществото изцяло се е доверило на ОДС като на политическа сила, която ще реформира и ще осъществява прехода. Стана ясно обаче, че местните ни структури и основно тези на СДС не успяха да изведат напред в редиците си най-качествените хора и именно това провали предизборните надежди. Вече се оценяват качествата и на всеки отделен политик, а не само програмата на партията, която го издига. Ясно е, че част от обществото не одобрява нивото на личностите, които им представят политическите сили. Това е основната причина за появилото се напоследък недоверие към възможностите на управляващите.


Друг важен момент е рязкото струпване на нерешени икономически проблеми. То е резултатът от забавянето на реформата с шест месеца през 1998 година. Тогава не намерихме достатъчно кураж да извършим веднага налагащите се ликвидации.

Не е ли това отстъпление от програмата, с която правителството започна реформата?


- Не е голямо отстъпление. Забавянето не е фатално за самата реформа, но ние все още не успяваме да наваксаме темпото и това утре може да ни коства изборната победа.


Има още един важен проблем през последните месеци. Мнозина, дори от тези, които пряко се занимават с политика, загубиха мотивация за работа. През оставащата година трябва да намерим механизми, с които да мотивираме самите себе си, да намерим начин да преодолеем умората, натрупана от трудностите на прехода и от дългия управленски мандат.


В тези три години се работеше с много напрежение и висока скорост. Така че натрупаната умора е естествена. Важно е обаче да мотивираме и обществото, което вече изпитва известна апатия към политическите решения.

Вероятно сте наясно с причините за тази апатия?


- Основната е, че програмите по заетостта не вървят добре. А това е основен бич за хората. Годината изтича, а все още общините не се активизират в тази насока. Повече не може да продължава практиката правителството да прави едно, а общините - друго. Много общини не работят заедно с кабинета за разкриване на работни места. Използват за друго парите, които получават за тази цел. А проблемът с безработицата не може да се реши без силна общинска подкрепа. Лошото е, че по чисто политически съображения някъде това не се прави. Много често, когато кметът е от друга политическа партия, отказва да работи за намаляването на безработицата в своя регион. На практика така той наказва своите избиратели, но това е трудно да се разбере.

Вие сте първата земеделска партия, която след 90-а година толкова дълго участва в управлението. Но хората са на мнение, че не сте направили достатъчно в областта на земеделието?


- Не съм съгласен с критиките. През миналата година седем процента от общия ръст на БВП е само от земеделието. Тази година очакваме ръстът в селското стопанство да бъде над десет процента.


Успяхме да завършим връщането на земята. Мисля, че с поправките, които вкарахме в Закона за арендата, още през тази година ще се осъществи и тази толкова важна стабилизация на частната собственост. Трябва ясно да се оформят субектите, които ще се занимават със селско стопанство - фермери, кооперации, арендатори и т.н. Приключваме приемането на закони, които дават възможност за създаване и на браншови организации.


През следващия мандат на управление нашият стремеж ще е да организираме селскостопанското производство и във вътрешния, и за външния пазар, да създадем устойчиво земеделие. Трябва да изградим добра инфраструктура на вътрешния пазар, за да не се получават аномалии с търсенето и предлагането. Предстои райониране на производството, изграждане на прогнози за продукцията, за да се избегне създаването на излишък или пък недостиг. И най-важното е да се създадат трайни механизми за субсидиране на земеделския производител.

Това ли са обещанията към избирателите ви за следващия мандат?


- Съществува и друг голям проблем, с който ние, като политическа организация, сме решени да се преборим през следващите четири години, ако сме в управлението. От 1990 г. насам селата бяха лишени от елементарни условия за живот - липса на всякаква инфраструктура, никакви услужи, никакъв културен живот. За всяка дреболия е необходимо да се ходи до близкия град. Това не бива да продължава. На предстоящия през есента конгрес на БЗНС-НС ще приемем програма, която да заличи тези негативни последици от десетгодишния преход.

Какво друго ще трябва да направите, за да спечелите изборите отново?


- Много е важно, според мен, средната заплата догодина, срещу изборите, да стане 300-320 марки. Разбира се, не само заради изборите. Крайно време е проблемът с доходите да започне да намира своето решение.


Другото важно условие за успех на изборите е политическата консолидация в самите партии от сегашното мнозинство. Кризата, която в момента изживява СДС, за съжаление вече започва да се отразява и на нашата организация. В няколко окръга възникнаха сериозни проблеми между хората на БЗНС и СДС - Видин, Пазарджик, Кърджали и др.

Говори се за консолидация на земеделските партии. Реално ли е такова очакване?


- Разпокъсването на земеделците достигна невероятни размери и смятам, че вече е настъпил моментът да се опитаме да консолидираме тези организации. Да седнем да поговорим с тези, чиито възгледи са близки с нашите. Може би те също имат някакви конкретни идеи за съвместна работа. Разбира се, става дума само за организации с близки икономически виждания. Ние никога не бихме се съгласили с либералните възгледи, които някои хора се опитват да ни наложат. БЗНС винаги е отчитала важната регулираща роля на държавата.


Не си правим илюзиите, че ще станем голяма и масова партия. Но си поставяме за основна близка цел да се увеличи парламентарното представителство на съюза. Това означава да спечелим на парламентарните избори над десет процента. А коалицията Народен съюз да има поне двадесет и пет - двадесет и шест народни представители. В сегашното си състояние разбираме, че по-малък числен състав на представителството ни не е достатъчен, за да се извърши каквато и да е значима политическа работа.

Този опит за обединяване на земеделците не означава ли, че ОДС изживя времето си?


- ОДС има ресурс за още един мандат управление. Този път обаче формата на коалиционните отношения трябва да е доста по-отворена. Може би най-удачно ще е да я сравня с отваряне на ветрило. Политическите сили би трябвало да се явят самостоятелно на предстоящите избори, а след това да формират коалиция за управление. Така или иначе, чисто идеологически и програмно Народен съюз и СДС имат прекалено близки позиции, което предопределя и близкото ни практическо сътрудничество, независимо под каква форма ще е то.

А включвате ли в плановете си и ДПС?


- Десет години с ДПС не сме имали никакво противоречие. Едновременно с това обаче не сме достигнали и до никакви по-сериозни взаимоотношения с ръководството му. Освен, разбира се, в някои общински структури. Аз много се изненадах, когато ДПС кандидатства за член на Либералния съюз. Трудно ми е да го възприема, отчитайки нуждите и интересите на електората на движението.


Интересите на нашите избиратели съвпадат в много висока степен. Но независимо от това досега не сме достигнали до сътрудничество в нито една законодателна област. Работим на парче с отделни народни представители.

Съществува ли възможност да се явите заедно на изборите?


- Обсъждали сме подобни варианти още през 1997 година. Но мисля, че в момента такава възможност съществува само на теория.

А може ли ВМРО да стане част от Народен съюз?


- Имаме много сходни икономически виждания, само че ръководството на ВМРО вече твърдо е решило да се явят самостоятелно на изборите. Водили сме разговори и нашият управителен съвет категорично включва ВМРО сред организациите, с които БЗНС трябва да си сътрудничи по-тясно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във