Банкеръ Daily

Николай Хаджигенов:

Много е опасно КПКОНПИ да стане паралелна прокуратура

Идеята КПКОНПИ да има разследващи функции и да се превърне в паралелна прокуратура е много опасен ход. Това каза пред БТВ адвокат Николай Хаджигенов, който беше депутат в 45-то и 46-то Народно събрание, по повод готвения от "Продължаваме промяната" законопроект за реформа на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

"По този начин антикорупционната комисия може да бъде превърната в "бухалка", в инструмент на изпълнителната власт. Тук нещата трябва да се прецизират много внимателно. "Демократична България" имат великолепен проект за КПКОНПИ, който не превръща Комисията във втора прокуратура", заяви той.

"В момента едва докарваме България на нещо подобно на парламентарна република, затова мисля, че на парламента трябва да се обърне повече внимание. Без правосъдната реформа няма как да стане нищо, но ако парламентът не функционира правилно, той ще се превърне във "вълшебна пръчица" на изпълнителната власт, какъвто беше в продължение на 12 г. за Борисов", посочи бившият депутат.

По думите му твърденията на прокуратурата, че МВР оказва натиск на прокурори, са смехотворни. "Това е опит на Гешев да се защити. Очаквам Гешев най-накрая да излезе от прокуратурата. Преди него имахме същия главен прокурор, но по-умен – Цацаров. Гешев е креатура на Цацаров. Правилата за работа на прокуратурата трябва да бъдат променени, но тази промяна трябва да започне с махане на човека, който е на върха ѝ. Тази прокуратура е създадена по съветски модел с цел да крепи една тоталитарна държава. Такава прокуратура има единствено у нас и в Русия", подчерта адвокат Николай Хаджигенов.

Той коментира, че се надява парламентът да придвижи съдебната реформа поне донякъде, като отбеляза, че за това се изискват много усилия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във