Банкеръ Daily

Общество и политика

Много българи изкачиха 894-те стъпала към Паметника на свободата

Всеки българин носи в сърцето си своята почит към героите, загинали в боевете на Шипка

Много българи, въпреки жаркото слънце, изкачиха 894-те стъпала до Паметника на свободата. Всеки от тях носеше в сърцето си своята почит към героите, загинали в боевете на връх Шипка през 1877 година за свободата на отечеството.

Членове на дружество "Традиция" направиха традиционната възстановка на онези героични боеве. Тази година отбелязваме 142-години от Шипченската епопея и 85 години от тържественото откриване на Паметника на свободата.
"Тук върху камък е изписан нашият дълг и трябва да помним, че на Шипка на клеветата строшен бе зъбът, и че похитителите на българската история нямат място в бъдещето", посочи в словото си президентът Румен Радев. По думите му ние трябва да отстояваме свободата си срещу посегателства - от чужди и от свои, да се изправим срещу цинизма и лицемерието, които задушават правото ни на по-добър и достоен живот.
Президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили прие почетния строй на националната гвардейска част и поднесе венец на Паметника на свободата. Великотърновският митрополит Григорий отслужи заупокойна молитва.
На церемонията на връх Шипка присъстваха заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев, областните управители на Габрово и на Стара Загора - Невена Петкова и Гергана Микова, кметът на Габрово Таня Христова, народни представители, евродепутатът Ангел Джамбазки, представители на посолствата на Беларус и Руската федерация, консулът на Русия в Русе.
Тази вечер в 20.45 часа държавният глава ще приеме почетния строй на националната гвардейска част на площад "Възраждане" в Габрово в чест на 142-годишнината от Шипченската епопея, след което ще произнесе слово. Тържествената заря проверка е в 21.05 часа.

Паметникът на свободата на връх Шипка е сред 100-те национални туристически обекта на БТС, под номер 93.

Facebook logo
Бъдете с нас и във