Банкеръ Weekly

Общество и политика

Младите от "Орлов мост" казват "Не ви искаме повече!"

S 250 d688ffcf dd6f 4b07 8147 74ed0d26074a
S 250 add12744 8181 4da1 b5af 56ebee05ca06
S 250 58bba8b2 3b1d 4135 b946 d9e9ea8aa04f

Правителството на Бойко Борисов има навика да вижда само това, което му е угодно. Премиерът и министрите му повече от месец са свидетели на това как едни неблагодарници саботират работата на съвестните граждани, блокирайки кръстовища в столицата. Демонстранти без ясни искания карат с 50 километра по прекрасните магистрали, изградени от Борисов. Безделници и безработни хвърлят яйца по Министерския съвет и от скука скандират "Оставка". Кабинетът обаче остава сляп за най-важното: на жълтите павета и на "Орлов мост" хиляди млади хора казват "Не ви искаме", "Пречите на настоящето и бъдещето ни", "Подиграхте се с възрастните ни родители".

Докато някои от по-възрастното поколение се наумуват дали тези протести не са червени, зелени, сини, дали няма да ни навлекат куп беди (сякаш има накъде повече), младежите рискуват да покажат ясно, че повече така не може.

Докато родителите на 20-30 годишните са изморени и смачкани от мисълта "Тука е така" и "Протестирахме през 90-те, но нищо по-добро не се промени", сега е ред на децата им. Днешните млади, които имат право да гласуват, плащат данъци, работят и учат, решиха да не чакат повече и да рискуват. Заявката им е, че ако правителството си подаде оставката, но в Министерския съвет се намърдат поредните некомпетентни и дебелооки управници, няма да чакат 11  години и отново ще излязат на улицата.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който има честта да участва в коалиционното управление на ГЕРБ и "Обединени патриоти", вижда единствено студенти от чужбина, правещи си снимки на протеста, докато са във ваканция. Симеонов явно не е наясно, че когато тези студенти се върнат в държавите, където учат, има голяма вероятност повече никога да не се върнат и чия е вината за това.

Премиерът Бойко Борисов даде, сякаш от собствения си джоб, 16 милиона лева за модернизация на кабинети по математика и природни науки в училищата. Не пропусна да спомене, че държавата ще обучи младите добре и после те ще излязат на протест. Наглите изказвания не променят факта, че все пак някои успяха да се образоват въпреки всички усилия, положени от правителствата на ГЕРБ. 

Младите протестиращи показаха, че няма да чакат техните деца да се изучат в кабинетите на Борисов, та след още 10-15 години и те също да заявят, че не искат това корумпирано управление. Всички са категорични, че няма да чакат до пенсия. Дори и Бойко да обещае, че по случай десетия си юбилеен мандат ще я направи 1000 лева.

Младите са нетърпеливи, а по-възрастните прекалено дълго търпяха. Независимо, че Борисов отказва да види фактите, на площада няма нито една "червена бабичка". "Сини реститутки" също не се забелязват. За сметка на това, нежелаещите да живеят с  мисълта, че ги управляват некомпетентни и крадливи хора, стават все повече и повече.

 

Мартина е на 28 години. Работи като мениджър "съдържание" в сайт за продажба на обувки. Завършила е връзки с обществеността в Софийския университет. Част е от атниправитеслтвените протести от самото им начало. Споделя, че е участвала и в протеста срещу правителството на Пламен Орешарски през 2013 година. Очакванията и исканията ѝ тогава не са били да управлява ГЕРБ. Мартина е наясно, че няма как промяната да бъде постигната веднага. Според нея обаче е крайно наложително българите да се научат да бранят достойнството си и заедно да изградят активно гражданско общество, коректив на властта. Тя протестира, защото гражданската ѝ съвест не ѝ позволява да стои безучастно и да наблюдава процесите отстрани. 

По думите на Мартина, през 2013 г., когато тя и нейни колеги са окупирали Софийския университет,  е чула същите обвинения към протестиращите като днешните. А това, че различни политически фигури се опитват да "яхнат" протеста не я притеснява. Тя е убедена, че повечето хора протестират заради желанието си генерално да се промени политическата ситуация у нас и заради собствените си убеждения. 

 

Филип е на 33 години. Завършил е археология в Софийския университет. В момента е уличен музикант. Той протестира повече от месец и смята, че ситуацията отдавна е трябвало да се промени. Според него е крайно време да се чуе гласът на младите, всички стари политически лица да излязат от управлението, моделът да се смени изцяло и във властта да влязат по-адекватни хора. 

Филип е разочарован от отношението на правителството към българската природа, тъй като вижда как от 11 години морето и планините стават все по-мръсни и по-мръсни.  Той е на мнение, че не трябва да чакаме до редовните парламентарни избори през пролетта, тъй като има опасност дотогава да се гласуват още лобистки закони, а властта да се "понакраде" още няколко месеца.

 

Камен е учител по математика, завършил е в Софийския университет. Той също протестира повече от месец. Смята, че не трябва да се чакат следващите избори, тъй като хората най-накрая са почувствали наистина, че повече така не може да се живее и дори са закъснели с това да покажат недоволството си. А несправедливостите не са от сега. Камен е убеден, че каквото и да се случи след оставката на сегашното правителство, ще е по-добра алтернатива. 

Според него може и да има политически лица или формации, които искат да се възползват от разочарованието на хората. Но ако след оставката други се опитат да управляват по същия начин, отново ще ги застигнат недоволство, протести и гражданско неподчинение. По думите му на власт се идва с избори, но когато трябва да бъдеш свален незабавно, уличните протести са единствено възможната "процедура". И, въпреки неудобствата от блокираните кръстовища, за момента няма друг начин, тъй като демонстрациите трябва да бъдат забелязани. Камен обаче подчертава, че протестите са достатъчно мирни.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във