Банкеръ Daily

Общество и политика

Младите лекари излизат на протест

Лекари излизат днес на протест под надслов "Млади лекари за ново здравеопазване". Медиците ще излязат на протест с куфари, символизиращи риска България да остане без лекари заради ниското заплащане и лошите условия у нас, които ги принуждават да търсят препитание в чужбина.

С обелки от портокали те ще призоват политиците да „освежат” здравната система, за да спрат изтичането на български лекари към чужбина.
Организаторите са готови и с предложения за оздравяване на българското здравеопазване. Според техните данни има риск до 2020 година страната ни да остане без медицински специалисти.

Изследване показва, че 96% от младите лекари са готови да напуснат страната до момента на придобиване на специалност. Според неврохирурга д-р Емануил Найденов близо 80% от абсолвентите по медицина търсят реализация в чужбина. Готови да заминат са и 65% от специализантите, решили да придобият специалността си тук. Току-що придобилите своята специалност лекари, готови да заминат да работят в чужбина, са 44 процента.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във