Банкеръ Daily

Румен Чолаков:

Младите хора и българите от чужбина липсват в листите на партиите

"Двете групи, които отсъстват от кандидатските листи, са младите хора и българите от чужбина, които са може би 2 милиона и имаха значителна тежест на предишните избори". Това заяви Румен Чолаков, председател на обединението на българите в чужбина Клуб "Милениум", активен участник в протестите през лятото на 2020-а година, който живее и работи в Лондон.

Той подчерта, че не вижда да се дава път на млади хора в листите на партиите с кандидати за депутати.

Според него предизборната кампания за вота за 46-и парламент ще е идентична с това, което вече наблюдавахме преди изборите на 4-ти април. 

Чолаков беше категоричен, че в страната ще има промяна, но постигането ѝ ще отнеме време.

"То е глътка свеж въздух, промяната на кадри е важна. Те имат задачата да проведат честни избори и ако смятат, че смяната на кадри, особено в силовите структури, ще доведе до това, е редно да предприемат действията, които предприеха. Имам едно опасение обаче - служебното правителство не трябва да управлява напълно като редовно, защото няма Народно събрание. Пример за това е гласуването с машини. Служебното правителство пое държавата с вече действащ закон за машинно гласуване във всички секции. Не може еднолично служебният кабинет да решава, че няма да спази този закон. Ако те са по-скъпи, служебното правителство е длъжно по закон да даде тези средства, това не е негов избор. Министерството на финансите трябва да осигури тези средства и да ги предостави на ЦИК да реализира машинния вот, както е по закон", коментира пред БНР председателят на "Милениум" действията на служебното правителство.

Чолаков определи като ендемичен проблем на българската демокрация това, че се гласуват закони, които след това някой по практически причини решава, че реалността е друга. "Не може да се управлява по този начин!", категоричен е той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във