Банкеръ Daily

Общество и политика

Младите хора да станат учители, призова Вълчев

Младите хора да стават учители. Ангажирам се заплатата им да не пада под средната за страната. Новата най-ниска минимална заплата за учителите ще бъде 760 лв. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг след редовното заседание на Министерски съвет. 

"Предоставяме допълнително 80 млн. лв. по бюджетите на първостепенните разпоредители за увеличаване на заплатите на учителите с 15%, считано от 1 септември. Това е първата крачка по изпълнение на ангажимента ни за двойно увеличение на възнагражденията на учителите в рамките на период от 4 години. През следващите 3 години ще бъдат предоставени допълнителни средства. Такива са заложени от одобрената от правителството средносрочна прогноза за периода 2018-2020 г. в размер на 330 млн. всяка година“, обясни министър Вълчев. 

Той подчерта, че през последните години голям брой учители се пенсионират, затова апелът е младите хора да се включат към учителската професия. Засега броят им е недостатъчен. 

"На година в пенсионна възраст навлизат два пъти повече учители – около 5000 души, отколкото ако има нормално възрастово разпределение на учителите. Това е заради факта, че по-голямата част от тях са на възраст над 50 години. Тоест предстои до 10-12 години да навлязат в пенсионна възраст. През последните години имаме голям брой учители, които се пенсионират. От друга страна в професионални направления педагогика, педагогика на обучението се обучават между 4000 и 5000 души“, каза Красимир Вълчев. 

Друг проблем е, че за отделни дисциплини има недостиг на учители. Най-трудно се намират педагози с математика, информатика и английски език, напоследък и по природни науки. Трудно се намират и учители в малки и отдалечени населени места. Там младите хора не биха отишли, защото се лишават от социален живот, което е повод за допълнително стимулиране. 

„Разработваме и програма за частичното им ангажиране – поетапно преминаване от активна трудова към пенсионна възраст. Имаме райони и дисциплини, в които е желателно да подмладим в много по-голяма степен педагогическия състав и там ще стимулираме наемането на повече млади педагогически специалисти“, допълни образователният министър. 

Той обеща заедно с членовете на отрасловия съвет за тристранно сътрудничество ще подпишат анекс към колективния трудов договор в системата - това най-вероятно ще стане в края на месеца или началото на следващия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във