Банкеръ Daily

Общество и политика

Млади лекари специализанти протестираха пред здравното министерство

Над 200 млади лекари и студенти по медицина блокираха за кратко булеварда пред Министерството на здравеопазването в София. Те настояват за по-свободен избор на лечебни заведения, където да осъществяват специализацията си.

Повод за протеста на младите лекари е публикуваната в началото на месеца променена наредба за специализациите, която ограничава правото им на избор къде да специализират.

„Ще изгоним много хора, много млади лекари в чужбина. Ние искаме да си останем тук, в България, да има едно качествено здравеопазване, но с това ограничение и разпределение ще изпуснат много кадри в чужбина. Очакваме най-накрая да се види, че живеем в демократична държава и най-накрая министерството да спре да ни игнорира“, заявиха протестиращи. Под полицейска охрана те за кратко блокираха за кратко централния булевард пред министерството.

Въпреки че веднъж вече бе редактирана наредбата за специализациите, тя е неприемлива за младите лекари, защото по думите им, не им дава право на избор къде да специализират.

"Трябваше да излезе с един списък, от който ние да можем да избираме, но такъв списък няма. Няма списък на места, както няма списък и на специалности. Самата идея се измени, така че и големите болници сега ще бъдат субсидирани. Ние имаме като цяло против цялата концепция насила да бъдем задържани където и да е. Няколко са новите клаузи. Тази, която ни притеснява най-много, касае изпита ни, с който ние завършваме специализацията си. Въведен е един текст, който гласи, че ако не вземем този изпит, също ще трябва да връщаме заплатите си, което е една огромна корупционна врата", обобщи притесненията на младите специалисти д-р Александра Вълчева, специализант по "Анестезиология" в болница "Пирогов".

Младите лекари протестират с плакати: "Стига псевдодемокрация" и "Министър Ананиев, Вие кога ще си върнете заплатата?". Те очакват министърът да ги чуе и наредбата да бъде преработена за пореден път.

По-рано през деня Вълчева каза пред БНР: „Ние сме силно "за" да се провежда държавна политика по задържане на младите кадри тук и всъщност протестът ни е насочен в момента основно с искания да има такава ефективна политика, защото мерките, които са предвидени за нас, са далеч от мерки, които биха ни стимулирали да останем“.

Преди месец на среща с представители на здравното министерство и Българския лекарски съюз те са представили своите искания. „Поискахме да бъдат взети предвид нашите права, нашето мнение по въпросите на наредбата, която определя една не малка част от живота ни като цяло, не само професионалния и личния - това са около 7-8 години от нашия живот. Поискахме така да бъдат съставени политиките, така да бъдат направени, че ние да сме стимулирани да останем, а всъщност този акт предвижда нашето насилствено задържане тук, което като ефект ще даде едни огромен отлив на млади кадри от системата“, обясни д-р Вълчева.

По думите й въпросната наредба е задължавала три години след специализацията да се работи в одобрено от Министерство на здравеопазването лечебно заведение, което е било предвидено да е болница с дефицит на кадри. "Това беше идеята на Министерство на здравеопазването, кадровата политика към  малките населени места, която в последствие претърпя промени. Наредбата в сегашния ѝ вид е по-скоро насочена лобистки към големите болници, защото поправката в последния текст просто предвижда и кадрите да остават в базата за специализация“, обясни лекарката.

Според нея е трябвало да излезе едни списък, от който младите лекари да могат да избират, но такъв списък няма - няма списък на места, както няма списък и на специалности. "Както казах самата идея се измени, така че и големите болници сега ще бъдат субсидирани, а ние имаме като цяло против цялата концепция насила да бъдем задържани, където и да е“, допълни д-р Вълчева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във