Банкеръ Daily

Общество и политика

Младен Маринов мълчи за ролята на МВР в случая "Осемте джуджета"

Неправителствената организация "Антикорупционен фонд" публикува въпроси до вътрешния министър Младен Маринов по разследването й, наречено "Осемте джуджета". АКФ акцентира, че министър Младен Маринов отказва да отговори седмици наред - за полицейската охрана на ресторанта на ул. “Шандор Петьофи”, за контрола върху дейността на охранителната фирма“Делта гард” и дали брат му работи за бившия магистрат Петьо Петров, известен като Еврото.

Ето въпросите, за които Антикорпуционният фонд изисква отговор от пресцентъра на МВР: 


  • В продължение на най-малко две години (от септември 2018 година) на ъгъла на улиците “Шандор Петьофи” и “Цар Асен” в София пази патрулна кола. Каква е причината за тези охранителни действия?

  • В част от кореспонденцията на замесени лица в юридическия конфликт около групата фирми “Изамет” се споменават разговори с министри по повод на действия на охранителна фирма, а такава дейност е под надзор на МВР. Отправяни ли са към вас въпроси и молби по въпроса за физическата охрана на заводите на групата фирма “Изамет” в София и Дупница за намеса в случая?

  • В едно от твърденията на замесени в скандала Ваш брат работи и извършва охранителна дейност за бившия шеф на столичното следствие, сега адвокат, Петьо Петров. Моля за Вашия коментар.

Във вторник протестиращи граждани се събраха пред заведението "Осемте джуджета". Организатор на акцията бе сдружението БОЕЦ.

Пред затвореното бистро започна масово пиене на бира от присъстващите. На протеста присъства и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, както и негови съпартийци.

Според хора, живеещи в района на ресторанта, ресторантът е бил под постоянна охрана още от откриването му през лятото на 2018 г. В началото денонощно го охранявала патрулна кола на МВР, а от пролетта на 2020 г. досега отпред постоянно стоял джип с надпис "Делта Гард".

В интервю за неправителствената организация “Антикорупционен фонд” излъчи в две части интервю с бизнесмена Илия Златанов, който твърди, че има връзка между бившия следовател Петьо Петров и Специализираната прокуратура. Историята му е за опит за кражба чрез изнудване на фирмите от групата на “Изамет” – най-големият български производител на асансьори.

МВР шефът Младен Маринов е един от тримата министри, чиито оставки неотдавна бяха поискани от премиера Бойко Борисов. На 15 юли Борисов поиска оставките на министъра на финансите Владислав Горанов, на министъра на вътрешните работи Младен Маринов и на министъра на икономиката Емил Караниколов. В официалното съобщение на ГЕРБ се казваше, че той е взел това решение след среща с областните координатори на партията. По време на заседанието координаторите на партията са поискали от Борисов освобождаването на тримата министри с мотива – опровергаване на внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски.

Обещанията на управляващото мнозинство са за "голям ремонт" на кабинета. Очаква се рокадите в изпълнителната власт да бъдат договорени на коалиционен съвет на ГЕРБ и Обединени патриоти в четвъртък. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във