Банкеръ Weekly

Общество и политика

Младен Червеняков почерпи за поста си в Черна гора

Председателят на парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Младен Червеняков почерпи колегите си в Народното събрание и се сбогува с тях, тъй като заминава посланик в Черна гора. Той успя да се вмъкне в онази 20-процентна квота за политически назначения на посланици, която регламентира Законът за дипломатическата служба.

Депутатът от БСП и бивш министър на провосъдието от кабинета "Виденов" не е дипломат от кариерата. Но в случая може би сме свидетели на познатата ни от минали години практика при провинение или инакомислие човекът да получи посланическо назначение.

Черна гора (на сръбски: Црна Гора или Crna Gora, "Черна планина") е държава на Балканския полуостров. Граничи с Хърватия и Босна и Херцеговина на запад, Сърбия на североизток, Косово на изток и Албания на юг. Страната има излаз на Адриатическо море. Държавна и административна столица е Подгорица (130 хил. жители), а историческата столица на страната е Цетине. Черна гора е с площ от 13 812 кв. километра.

Последният държавен глава, преди включването на Черна гора в състава на Югославия, е крал Никола I, който е прадядо на Симеон Сакскобургготски.

След преброяване на населението в Черна гора през 2003 година, в страната живеят общо 620 145 души. Над 74% от черногорците са православни християни, повечето последователи на Сръбската православна църква, има последователи и на самообявилата се за автокефална Черногорска православна църква. В Черна гора има 110 000 мюсюлмани, които съставляват 17.74% населението на страната.

Според сегашната Конституция, Черна гора е обявена за "демократична, социална и екологично чиста държава". Начело на държавата е президент, избиран за пет години. Висш законодателен орган е Скупщина, избирана за четири години. Изпълнителната власт е в ръцете на правителството на Черна гора (Влада републике Црне Горе), което се състои от министър-председател, вице-премиер и министри.

Парламентът на Черна гора (Скупштина Републике Црне Горе) е законодателният орган в страната. Той приема всички закони, ратифицира международни споразумения, назначава министър-председателя, министрите от кабинета, както и съдиите във всички съдилища. Също така одобрява бюджета на страната и изпълнява други задължения, определени му според конституцията. Парламентът на Черна гора може да гласува вот на недоверие, и с мнозинство на гласовете да свали правителството. На 6000 души се избира 1 депутат (представител), което води до промяна на общия брой на депутатите в народното събрание на Черна гора (настоящето народно събрание се състои от 78 представители, за разлика от предишното, което се състоеше от 71). Настоящият председател на парламента е Ранко Кривокапич.

Президентът на Черна гора се избира за петгодишен мандат след преки тайни избори.

Между 1945 и 1992 г. Черна гора е република на Социалистическа федеративна република Югославия, между 1992 и 2003-а - е република на Съюзна република Югославия, а от 2003 до 2006 г. е част от обединението Сърбия и Черна гора.

На 21 май 2006 г. в Черна гора провежда референдум за независимост, в който 55% от участвалите гласоподаватели гласуват за независимост на републиката. На 3 юни 2006 г. черногорският парламент обявява официално независимостта на страната. На 28 юни 2006 г. Черна гора става 192-я член на ООН.

На 10 септември 2006 г. се провеждат първите парламентарни и местни избори след независимостта на Черна гора. Блокът на управляващите партии в Черна гора получава 41 места в новия 81-членен парламент. Така коалицията за европейска Черна гора, съставена от Демократическата партия на социалистите (ДПС) на премиера Мило Джуканович и Социалдемократическата партия (СДП) на председателя на парламента Ранко Кривокапич, си осигурява абсолютно мнозинство в новия законодателен орган на страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във