Банкеръ Daily

Проф. Велислав Минеков:

МК няма никакъв договор с какъвто и да е вестник или медия

"Дължимите суми от наемателя на помещенията, където се помещава в-к "Труд", са били искани още по времето на Вежди Рашидов, след това от служебния министър Рашко Младенов, след това финансовият отдел във финансова дирекция е предложил на министър Боил Банов да подпише, за да си поиска загубите, но той е отказал. Този път това се случи. Това са отношенията, които Министерство на културата има с фирмата на младия Блъсков "Южен кръст". Ние нямаме никакви отношения и никакъв договор с какъвто и да е вестник или медия".  

Това заяви пред БНР министърът на културата проф. Велислав Минеков по казуса "Труд".

Той уточни, че няма и договор, който да поставя отношенията в положение, че да бъде преотдавано помещението. "Това е споменато в подписания договор с "Южен кръст", отбеляза Минеков.

Договорът между Министерството на културата и фирма "Южен кръст" е сключен през 2012 година, уточни той.

Министър Минеков определи цените на наема като комични и подчерта, че в района няма такива.

"Години наред наемът е от близо 5,5 лева на квадратен метър. В съседния район наемите са чувствително различни. ... Ще изискаме до стотинка всичко, което е на МК. ... Министерството трябва да си върне всички имоти, които са били раздавани по най-безобразен начин. Има и един хотел, който е собственост на МК, е бил отдаден под наем, но не е получен нито един лев. Хотелът е до Черно море, с басейн, със 111 легла. 7-етажна сграда, историческа, в центъра на София е отдадена под наем, 7-ма година МК не получава един лев. Възнамерявам цялата собственост, продавана или раздавана по този начин, да бъде върната в Министерството", категоричен е министърът.

Проф. Велислав Минеков коментира, че и партия ГЕРБ не е плащала наема си за офисите, които ползва в НДК. "Имало е една тенденция къде и как всеки да се почувства добре по отношение на неплащането на каквито и да е средства. Нещата не са чак толкова учудващи", коментира той. 

По-рано днес депутати от ГЕРБ и граждани се събраха пред Министерството на културата в знак на солидарност с журналистите от вестник „Труд“ и постлаха с вестници стълбището на ведомството.

Цяло денонощие журналистите прекараха пред запечатаната вчера сграда на редакцията, а преди обяд служители на Министерството на културата отвориха помещенията, за да може имуществото да бъде изнесено и сградата да бъде освободена.

Повече от 235 хиляди лева неустойки и невъзстановени консумативи дължи свързаното с главния редактор на вестник „Труд“ Петьо Блъсков - дружеството „Южен кръст“, за ползването на помещения собственост на културното министерство.

От ГЕРБ настояха първа точка от работата на парламента утре да бъде казусът със запечатването на редакцията на „Труд“. Така че първото нетържествено заседание на 47-ото Народно събрание утре ще започне с изслушване на служебния министър на културата проф. Велислав Минеков по казуса с в-к "Труд".

Служителите на вестник "Труд" обявяват гражданско неподчинение, заяви вчера главният редактор на медията Петьо Блъсков. Недоволството е заради акция на полицията в редакцията на изданието. Очаква се помещенията да бъдат запечатани.

Главният редактор на вестник "Труд" Петьо Блъсков заяви, че това са политически репресии над вестника.

Според решение на министерството на културата вестникът трябва да напусне сградата, в която се помещава.

Полицията оказва съдействие на администрацията на Софийска област в редакцията на вестник "Труд" след молба от областната управа, съобщиха вчера от Столичната дирекция на вътрешните работи,

Facebook logo
Бъдете с нас и във