Банкеръ Daily

Красимир Каракачанов:

Мюфтиите да се обучават под контрола на държавата

Най-вероятно адвокатите на задържания от прокуратурата и ДАНС за проповядване на радикален ислям Ахмед Муса Ахмед ще се опитат да го изкарат луд. Това каза съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов пред журналисти в кулоарите на парламента. 

"В последната година и половина България има сериозен проблеми с подобни хора и си спомнете за онази фондация в Рудозем, която беше взела местния футболен отбор и бяха наслагали религиозни символи на фланелките. Плащаше се на момичетата да ходят със забрадки на училище. Двамата основатели на тази организация десет години са учили в частен ислямски институт в град Зарка, Йордания. А този град е родният на Абу Мусаб ал Заркауи, който е бившият заместник на Осама бин Ладен. И затова проблемът с разпространяването на радикален ислям не трябва да се подценява", заяви Каракачанов.

Именно поради тази причина, мюсюлманските духовни водачи трябва да се обучават в България, предложи той.

Идеята е мюфтиите да се обучават в държавен институт, който да бъде лицензиран, да е издържан от Министерството на образованието, контролиран от държавата и в който да се изучава религията по традиционен за България начин. 


"Да не ги обучаваме в България, означава да ги оставяме да се учат на други места и да вкарват радикален ислям", каза Каракачанов. 


Лидерът на ВМРО сподели, че мюсюлманите у нас така или иначе имат религиозни служби, затова е по-добре служителите да бъдат обучени в нашата страна, отколкото в частни радикални учебни заведения в арабския свят, откъдето се връщали с промити мозъци. 

Каракачанов припомни, че когато заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки беше общински съветник в Столичната община, благодарение него е бил спрян проект за изграждането на частен ислямски център в Малинова долина. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във