Банкеръ Daily

Общество и политика

Мюфтийството с 4700 имота и над 30 млн. лв. годишни приходи

Главното мюфтийство има 4700 имота и приход над 30 млн. лв. на година от наеми и ренти. Това разкри Николай Панков - началник на кабинета на председателя на Висшия мюсюлмански съвет Недим Генджев по повод скандала около опрощаването на дълг от над 8 млн. лв. на мюфтийството.

Тези мерки бяха записани в приетия на първо четене Закон за вероизповеданията. И бяха подкрепени основно от ГЕРБ и ДПС. 

Панков твърди, че по-голяма част от имотите се използват от активисти на ДПС, а парите се взимат на ръка. "Ако НАП си върши работата и прати агенти под прикритие вместо да ги праща на круизни кораби и в читалища, ще разберат как стоят нещата", заяви той в телевизионно интервю в понеделник.

По думите му проектозаконът, с който се опрощават уж дългове на всички вероизповедания, всъщност е само за дълговете на мюфтийството и облагодетелства един човек и една институция 

Днес премиерът Бойко Борисов ще се срещне с патриарх Неофит и главния мюфтия Мустафа Хаджи заради промените в Закона за вероизповеданията. Борисов отхвърли обвиненията на БСП, че се е договорил с ДПС да опрости дълговете срещу подкрепа за управлението. Според министър-председателя в случая ставало дума за защита на националната сигурност.

Официалните партньори в управлението  "Обединени патриоти" обаче гласуваха против опрощаването на задълженията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във