Банкеръ Daily

Общество и политика

Мюфтийството осъди терористичното нападение в Ница

Мюсюлманско изповедание в България остро осъжда жестокото терористично нападение в Ница, Франция, в което има убити и ранени невинни хора.

"Недопустимо е да премълчим, да се примирим или да отминем с бездушие това чудовищно деяние, което се случва на фона на надигащата се ислямофобия и напрежение, във връзка с оскверняването на ислямските светини. Отнемането на човешки живот е престъпление към човечеството и към Всевишния, който категорично е забранил във всички Свои Писания." Това гласи официална позиция на Главното мюфтийство.

Мюсюлманско изповедание в България категорично осъжда всякаква форма на проява на насилие, преследването на хората, заради тяхната религиозна и етническа принадлежност, както и нападенията срещу, религията, независимо коя е тя, и нейните светини, се посочва в становището.

В същото време мюсюлманското изповедание в България е силно притеснено, че "с подобни действия се цели използването на религията за користни и политически цели. Затова, призоваваме да не се поддаваме на провокации, да запазваме спокойствие, да бъдем толерантни и да уважаваме всички хора, независимо от религиозната, етническата или расовата принадлежност."

Мюфтийството изразява най-искрените си съболезнования и съчувствия на близките на загиналите и на пострадалите. 

Във вторник мюфтийството изрази "силното си безпокойство от надигащата се ислямофобия и антимюсюлманска реторика на президента Еманюел Макрон и други политически и обществени лидери" и осъди "провокативните послания, които обслужват интересите на недоброжелателни политики и техните привърженици в целия Европейски съюз". Поводът беше заявката на френския държавен глава Макрон от погребението на френския учител Самюел Пати - страната му да не свежда глава пред радикалния ислямизъм. Основен политически говорител на кампанията срещу Париж е турският лидер Реджеп Ердоган.

Учителят бе жестоко убит след като показал в час карикатури с пророка Мохамед.

В сряда мюфтийството излезе с друга декларация, в която заяви, че корицата на последния брой на списание "Шарли Ебдо" е ударила дъното на безсрамието, дебелоочието, вулгарността и на незачитането на човешките права и достойнство заради публикуваната карикатура на турския президент Реджеп Ердоган. 

Списанието беше наречено сатанинско, което антагонизира ислямския свят и пратеника Мохамед.

Facebook logo
Бъдете с нас и във