Банкеръ Weekly

Общество и политика

Митрополит се оплака от Костов

Варненският митрополит Кирил обяви, че по време на управлението на СДС властта го е натискала да повлияе на патриарх Максим да се оттегли, подавайки оставка, както и да премине към разколниците в православната църква. Той разказа пред националната телевизия и че бившият премиер Иван Костов (който управлява между 1997-а и 2001 г.) лично го е заплашвал, защото не е изпълнявал политически поръчки.


Аз бях един от най-репресираните по онова време. Изпращаха ревизии, затова че не се съгласих да им съдействам, отбеляза митрополитът, влязъл във фокуса на общественото внимание в края на миналата година с последния модел Линкълн, с който се движеше. След като се вдигна шум, някои медии тиражираха информацията, че е върнал автомобила на предоставилия му го бизнесмен. Оказва се обаче, че това не е така.


Линкълнът не е абсолютно никакъв лукс и няма екстри, коментира Кирил. По думите му, най-вече той е хибрид. Наполовина са намалени разходите на митрополията. Не виждам защо да го връщам, след като има полза, преди всичко материална, тъй като гледаме да пестим средства.


Архиереят беше категоричен, че няма симбиоза между църква и бизнес, няма скандали и бизнес сделки, а всичко било преувеличено от журналисти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във