Банкеръ Daily

Общество и политика

Митрополит Киприан отслужи молебен за България в град Шипка

Седемнайсетте камбани на храм "Свето Рождество Христово" празнично огласиха тази сутрин град Шипка на Трети март. Камбаните са отлети от гилзите на българските опълченци и руски войни, които участват в Шипченската епопея преди 142 години. Епопеята, която извоюва свободата на България.
Молебен за България отслужи Старозагорският митрополит Киприан заедно със свещеници и монаси от Старозагорска епархия.

В сакралния за българите храм бяха президентът Румен Радев, председателят на парламента Цвета Караянчева, областният управител на Стара Загора Гергана Микова, заедно с миряни от цялата страна.

"Честит празник на всички, които не се подават на манипулацията, и ще се качат на "Шипка" да отбележим нашия Национален празник", заяви на входа на храма държавният глава, цитиран от БТА.

"Църквата остава на своя пост и бди над живи и мъртви", каза старозагорският владика. И припомни думите на Спасителя, че Той винаги ще бъде там, където са събрани двама или трима в Негово име.

По стените на храма и в галериите отвън са поставени 34 мраморни плочи с имената на загиналите офицери и опълченци през Руско-турската война от 1877-78 г., най-ожесточените битки в която се водят в Шипченския проход, недалеч от град Шипка.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във