Банкеръ Daily

Общество и политика

Митрофанова: Задействам закриването на руското посолство

Посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова ще повдигне пред руското външно министерство въпроса за прекъсване на дипломатическите отношения между Русия и България. Това съобщи тя на страницата на руското посолство във Фейсбук. До този развой се стигна, след като изтече поставеният от нея срок до 12 часа днес правителството ни да се откаже от експулсирането на 70 руски дипломати и служители на руското посолство. Министър-председателят Кирил Петков съобщи за това решение на 28 юни.

Ето пълния текст на съобщението на Митрофанова (без редакторска намеса):

Уважаеми граждани на България,

За съжаление, нашето обръщане към Министерството на външните работи на Република България беше игнорирано. Във връзка с това възнамерявам безотлагателно да повдигна пред ръководството на моята страна въпроса за закриването на Посолството на Русия в България, което неизбежно ще доведе до закриване на българската дипломатическа мисия в Москва.

Отговорността за по-нататъшните тежки последици на тази стъпка е изцяло върху правителството на Кирил Петков.

ЕЛЕОНОРА МИТРОФАНОВА

"Няма да допуснем чужди дипломати да дават ултиматум на българската държава до 12 часа на обяд", коментира по-рано днес Кирил Петков.

Преди това от Министерския съвет бе разпространена позиция на премиера, с която се призовава руския посланик да оттегли нотата си, изразява се уважение към руската страна и руския народ и се изтъква, че дори и след изгонването на 70 руски представители екипът на руското посолство у нас ще остане от 43-ма служители, докато българското посолство в Москва разчита на 12 служители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във