Банкеръ Daily

Общество и политика

Митрофанова: Доставката на оръжия за Украйна ще усложни диалога ни

"Продължаваме да следим темата за възможни доставки на оръжия и амуниции от България за псевдогероите на Украйна. Убедени сме, че подобен жест от страна на официална София ще съдейства само за допълнително ескалиране на ситуацията в региона, както и ще усложни по-нататъшния диалог между нашите страни. " Това заявява руският посланик у нас Елеонора Митрофанова в изказване, публикувано на Фейсбук страницата на руското посолство.

https://www.facebook.com/rusembul/videos/684121646139984

Тя добави, че в украинските пристанища в Черно и Азовско морета остават блокирани над 80 чуждестранни кораби и около 500 души на екипажите им. Там има включително и българи. "За решаване на проблема пречи високата опасност от мини, създадена от украинските националисти, както и заплахата от обстрели на корабите от бряга. В Международната морска организация се обсъжда темата за формиране на коридори за сигурно излизане на корабите. Русия активно взаимодейства със секретариата на Генералния секретар на Организацията и заинтересованите държави. Украинците избягват предметно обсъждане на въпросите, свързани с функциониране на коридорите. В частност, те отказаха тристранна среща при участие на Генералния секретар на споменатата Организация. При това Киев забрани излизане на чуждестранни кораби от пристанищата си", каза още Митрофанова. 

Според нея "истинската причина е в това, че националистите безконтролно са минирали пристанища". А "вместо да се използват коридорите, украинската страна предлага да "се консервират" корабите, а моряците да се евакуират по суша през Румъния и Молдова. Макар че и тези предложения на практика остават празни декларации без каквито и да са конкретни стъпки", изтъква тя.

Руският посланик предупреди и че има информация за подготвяна "поредна чудовищна провокация в Одеска област". "С тази цел в близко време се планира да се преоблече едно от подразделенията на СБУ в руски военна униформа и да се извърши демонстративен разстрел на мирни жители", казва още тя.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във