Банкеръ Daily

Общество и политика

Митов обсъди с полския си колега ремонта на изтребителите

Въпросът за ремонта на българските изтребители МиГ-29 обсъдиха министърът на външните работи Даниел Митов и полския му колега Гжегош Схетина в рамките на Общия дебат на 70-ата сесия на ОС на ООН. Поставен беше и въпросът за миграционната криза и необходимостта от търсене на алтернативни решения.

Министър Митов изтъкна, че трябва да се работи за финансиране на миграционни центрове извън Европейския съюз, като Турция, Ливан и Йордания имат най-голяма нужда от съдействие.

Даниел Митов се срещна и с колегата си от Република Македония Никола Попоски. Сред основните теми, които двамата обсъдиха, бяха мигранционната криза, Договора за добросъседство и общи инфраструктурни, транспортни и енергийни проекти. Стана ясно, че работната група, която се събира във връзка с Договора за добросъседство, ще се събере скоро в София. Обмисля се и организацията на бизнес форум между двете държави. Министър Попоски поиска от министър Митов поддръжка за изграждането на Коридор 8 с европейски средства. Даниел Митов заяви, че с удоволствие ще помогне от българска страна.

Министър Митов запозна министър Попоски с актуалната ситуация с миграцията и високо оцени сътрудничеството с Турция. Никола Попоски от своя страна изрази силното си безпокойство от миграционната криза и големия бежански поток, който минава през страната. Двамата министри обсъдиха и ситуацията в Сирия, както и международните усилия за разрешаване на кризата там.

Facebook logo
Бъдете с нас и във