Банкеръ Daily

Общество и политика

Митов: Кризата с бежанците е аргумент да ни приемат в Шенген

Кризата с бежанците е само още един допълнителен аргумент в посока на необходимостта от приемането на страната ни в Шенген, каза в интервю за БТА министърът на външните работи Даниел Митов. По думите му това би улеснило преноса на информация и размяната на данни, включително свързани с бежанския поток, с другите държави-членки на шенгенското пространство.

"Западните ни партньори отчитат това, че България охранява добре своите граници и се отнася коректно с приетите по регламентирания начин бежанци. Затова смятам, че бежанският поток не може да бъде използван като причина за отлагането на бъдещото ни пълноправно членство в Шенген", допълни Митов.

Министърът на външните работи коментира и организацията на провеждане на референдума зад граница и отбеляза, че разчетът на външно министерство е бил за около 2 млн. лв., но в план-сметката, одобрена от правителството, са предвидени 1.5 млн. лева.

Решението на ЦИК съставите на СИК извън страната да се състоят от 3 до 5 членове, за разлика от избори, при които петчленният състав е минимален, може би ще позволи да се вместим в рамките на този икономичен бюджет, смята той.

Очакваме висока активност в някои държави като Германия, Великобритания и САЩ или поне има заявки от българите в тези страни за висок интерес към конкретния въпрос на референдума. Имаме информация за очаквана ниска активност в други държави, но се надяваме информационната кампания, която ще се проведе, да събуди интереса на сънародниците ни към вота, каза още Даниел Митов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във