Банкеръ Weekly

Валери Симеонов, лидер на НФСБ, пред "БАНКЕРЪ"

Митниците работят за тарторите си

Възможен е съюз ГЕРБ-БСП

Валери Симеонов е български националист и предприемач, мажоритарен собственик на телевизия СКАТ. Роден е на 14 март 1955 година в Долни чифлик, област Варна, в семейство на военен и учителка. Завършва ямболската математическа гимназия и електроинженерство във ВМЕИ - София. Работил е в "Трансстрой", на летище Бургас, в кораборемонтния завод "Драгни Недев". Три години плава в Атлантическия океан с траулери на "Океански риболов" като електромеханик. От 1985-а до 1991 г. е енергетик в най-тежкото производство на металургичния комбинат край Дебелт - прокатната линия на Стан-300. В този период той прави няколко рационализации по електрическата част на жп линията Бургас - Дебелт и по оптимизацията на технологичния процес в Стан-300. Бил е синдикален лидер на КТ "Подкрепа" в комбината, един от основателите е на СДС в Бургас. През 1991-а създава първата си частна фирма за монтаж на таксиметрови апарати, откъдето идват и средствата за старта на кабелната тв мрежа. След местните избори през 2007 г. Симеонов е избран от листата на "Атака" за председател на общинския съвет в Бургас, в коалиция с партия ГЕРБ. През януари 2009 г. подава оставка. На 17 май 2011-а заедно с Валентин Касабов и Данчо Хаджиев учредява политическа партия НФСБ (Национален фронт за спасение на България).Г-н Симеонов, как оценявате първите стъпки и обещания на назначеното от президента Росен Плевнелиев служебно правителство?

- С прекалено много изисквания го натовари г-н Плевнелиев и така за пореден път показа, че не е в час. Единствената задача на служебния кабинет е да осигури честни избори. Макар че предвид тежкото положение на страната ще трябва да се поработи малко и в областта на финансите. Има неразплатени задължения на държавата към строителни фирми, твърди се и за финансова дупка и т. н. Така че необходимо е да се вкарат малко пари в хазната. Всичко е на плещите на новия финансов министър Румен Порожанов и дано той да успее да се справи със ситуацията. Човек с опит е, трябва да стегне още през този месец събираемостта на данъците, която е срината. В момента от Ахтопол до Дуранкулак например трудно можете да намерите заведение, в което да ви издадат касов бон. Там трябва да отидат - нападжиите . Иначе работата е изцяло изтървана. Всички са наясно, че сме в политическа криза, и който може да икономисва, го прави. И ето ви резултатът. Митниците са обезглавени тотално, работят за партийните каси и за тарторите си.


Имате ли доказателства за това?

- Аз съм човек с глава на раменете си. Като смениш три пъти шефовете и след като остава същата контрабанда на горива и цигари, продължава да ни залива евтината зеленчукова стока на Македония, субсидираната в Гърция и субсидираната турска продукция, какво още доказателство да чакаме?


Как мислите? Необходима ли е сега ревизия на кабинета "Орешарски"?

- Това са мокрите сънища на президента. Лично на мен въобще не ми хареса първото, което направи това правителство - хукна към Мизия. Хайде стига с този популизъм. Стига с нахлузването на ботуши и с демонстрациите на съпричастност. Това ли е най-важната задача на правителството? На петия ден от бедствието да се правят на Корнелия Нинова.


Но тя има и лична драма. С поражения са къщите на родителите и на нейни роднини.

- Е, и? Има ли умрял човек? Няма. Да са живи и здрави хората, но да не преекспонираме чак толкова нещата. В същия период имаше огромни свлачища в Италия, от които си заминаха десетки хора. Имаше и 400 жертви от земетресение в Китай. Бедствия е имало и за съжаление ще има.


Наскоро НФСБ и ВМРО създадохте коалиция "Патриотичен фронт". Кои други партии ще поканите?

- Под шапката на НФСБ са още четири партии и едно сдружение. С тях се явихме заедно на европейските избори. Това са "Национален идеал за единство" - партията на бившия кмет на Пловдив Славчо Атанасов и Борис Ерчев, ГОРД със Слави Бинев, "Средноевропейска класа" с лидер Георги Манев, "Целокупна България" на акад. Григор Велев и сдружение "Патриот" начело с Валентин Николов, бивш депутат от "Атака".


И сте готови на следизборни разговори с всички без ДПС?

- Разбира се. ДПС е най-уродливото и опасно явление в българския политически живот.


Защо?

- Това е икономическа мафиотска структура, протурска партия. Но тя няма нищо общо с турскоговорящия етнос у нас. Просто капсулира тези хора, като ги плаши с обкръжаващия ги "враждебен" български народ. Така вади своите политически дивиденти на всички избори. ДПС трябва да бъде изстъргана от политическия живот на държавата. Сигурен съм, че това ще стане, защото тенденциите показват срив в доверието към нея. На последните избори в Кърджалийска област например 3000 души по-малко са гласували за ДПС. Ами Рибново, тяхната крепост? Наполовина вече гласуват там жителите. И в крайна сметка движението компенсира с купуване на цигански гласове. За 25 години какво направиха? Построиха си палатите, качиха се на мерцедесите и на бентлитата, докопаха се до европейските програми. Има само за техните хора. За другите няма. Или си в ДПС, или умираш от глад. Това е феодализъм. Най-големите изселвания от България са от турскоговорящите. Защото ДПС не им осигури нормален поминък и те, като скъсали синджира, бягат към Западна Европа.


Тиражират се версии за участие на ДПС в скандала с КТБ...

- Скандала го направи ДПС. Видя се, че Ахмед Доган чрез своите маши се опита да овладее Корпоративна банка, без да му пука какво ще стане с държавата. Това беше лакомията на ДПС да се докопа до КТБ, да я разпарчетоса, да стане собственик на активите й и на предприятията, които са кредитирани от КТБ. Това беше причината за цялата криза. Срина се доверието в БНБ, срина се и вярата в банките. А те бяха едни от най-стабилните институции в България от 1997 г. насам. Видя се, че тези хищници не се спират пред нищо.


Държавата би ли могла да се справи?

- Тя може да се справи с абсолютно всичко, но въпросът е дали иска. За КТБ трябва да се даде пълна информация, за да се разбере истината, че банката не е чак толкова зле, колкото се опитват да ни накарат да повярваме, че КТБ е платежоспособна. Ако това се разясни, ще започне връщането на пари, което ще върне доверието. Въпросът е какво правят в момента БНБ и прокуратурата. Тупкат топката. Стреснати са от реакциите на обществото, на синдикати, на работодатели и в момента са в парализа. Искаха да грабнат банката, не можаха и сега търсят как да намерят криминална причина, за да се разправят с техния противник Цветан Василев. Но разпарчетосването няма да стане.


Значи вие твърдите, че главна прокуратура е била въвлечена в този сценарий?

- Сотир Цацаров трябва да бъде изправен пред съд за това, че разреши въоръжени да нахълтат в банката.


Но според законите на страната ни обвинител номер едно не се отчита пред никого. Няма как да стане това.

- Напротив. Има си достатъчно текстове. Как така? Ако главният прокурор убие човек, няма да лежи в затвора ли? Да не би да е Господ Бог? Отговорност за КТБ носят още Цветлин Йовчев и Пламен Орешарски. Защото те допуснаха саморазправа с една банка по този просташки начин. Няма какво да ми разиграват търсене на хакери, които пускали съобщения по имейлите. Това са глупости. Те самите сринаха КТБ. Искам да кажа и за извършената отново от ДПС атака срещу ПИБ - и защо всичко се укроти? ДПС така искаше да покаже на всички политици в България на какво е способна - че може да разруши държавата. И знаете ли защо го направи? В този момент всички говореха за задължително гласуване, което не е в тяхна полза. Вече никой не си спомня за това.


Каква следизборна коалиция би се справила с политическата и институционална криза у нас? ГЕРБ и БСП , вие патриотите с други или...?

- Ние не се възприемаме като уникалните доктори на всички болести, за каквито се приемат повечето политици. Има различни начини за спасяване на България. Може да бъде съюз между най-големите партии. В Германия за последните три години това става вече два пъти. Което показва, че германците мислят за родината си по-патриотично, отколкото нашите управници. Те не могат да надживеят собствените си величие и его . А трябва да го направят в името на България. Между ГЕРБ и БСП може да има сътрудничество най-малкото на анти ДПС основа. Може да се привлекат и всички парламентарни партии. Вярвам, че ще влезем в следващото Народно събрание и тогава ще подкрепяме всичко, което е за доброто и ще сме срещу всичко, което ще е в ущърб на страната ни. Независимо откъде идват предложенията. Но защо трябва да има коалиция?


Защото се напатихме от липсата на договор с ясни ангажименти в последното управление на БСП и ДПС.

- Това беше противоестествено създадено правителство, подарено изцяло на ДПС. Самият парламент беше противоестествен, защото там видяхме уникално явление в белия свят - националисти да подкрепят протурска партия. Такова чудо никъде по света няма.


А защо Станишев допусна толкова плътно ДПС до властта?

- Сделка срещу някаква сигурност в управлението и за реализиране на неговите лични амбиции. Накрая той получи шамар просто защото ДПС показа, че е най-невярната булка в политическата ни история. ДПС винаги ще кръшне с този, който й предложи повече пари. Коалицията я развали една пресконференция на Лютви Местан. Но по никакъв начин резултатът от гласуването на евроизборите не сочи необходимост от смяна на управлението.


Е, казват, че Станишев искал да е премиер, а Доган бил на обратното мнение.

- Напълно възможно е. Но за тази работа ДПС няма да скочи във водата с камък на врата - да остави властта и да поиска предсрочни избори. Те са вкопчени в мръвката и никога няма да я изтърват. За да го направят, значи имат уговорка с Борисов.


Ако е така вярвате ли, че той ще удържи да думата си?

- Ако сделката е след две години да го подкрепят за президент, защо да не удържи.


Имате ли идеи как да върнем у нас образованите млади хора?

- Като възродим икономиката си. Нашата коалиция си поставя тази първостепенна задача, която трябва да бъде реализирана при участие в изпълнителната власт и в парламента. Това ще повиши доходите, ще подобри здравеопазването, ще има пари и за образование и за всичко друго. Ще стане, като се освободи инициативността на обикновения българин от прекалените административни ограничения. А това става и заради натиска на монополите. Защото в България всичко е разрешено за тях.


Но вие не сте срещу чуждите инвеститори, нали така?

- Не съм против, но те избягаха заради това, че ги вкарват в корупционни схеми още от границата. Казват им "Добър ден. Дължиш ми еди колко си". Или: "Дай ми еди-колко си, за да ти свърша работа". И това го правят хора от държавната администрация, общински чиновници и т. н. Инвеститорите не са свикнали да работят така. Но е заблуда, ако си въобразяваме, че те ще дойдат в батака, в който се намира страната ни. Те могат да помогнат, но в никакъв случай няма да свършат нашата работа. Сами трябва да се спасим. Казал го е Левски. Необходимо е да се развърже инициативността на българина, всяко семейство да може да работи, всеки селски стопанин да има интерес стоката му да се купува без прекупвачи и не на пет пъти по-ниска цена, отколкото се предлага на пазара.


И друго: България изцяло разчита на европейските програми. Да, те помагат, само че създават особена форма на чакане наготово, което не е добре. Започва една нечистоплътна борба в министерствата кой да се докопа, тъй като там е информацията. Държавата трябва да създаде достатъчно подготвени специалисти, които да предлагат проектите на производителите. Защото основният ангажимент е на бизнесмена - той тегли кредитите, той се наема да връща парите.


Съпротивата срещу унищожаването на България се е появила. Ние с ВМРО сме нещо като съпротивително движение срещу глобалните процеси, които биха унищожили нашата голяма, голяма България.


Разговора води Неда Пелитева

Facebook logo
Бъдете с нас и във