Банкеръ Weekly

Общество и политика

МИСТИФИКАЦИЯТА ГЕРБ: ОПИТ ПАК ДА НИ ИЗЛЪЖАТ?

Години наред политолози, социолози и всякакви други изследователи на обществените процеси у нас се надпреварват да оплакват неразвитостта на гражданското ни общество, характеризираща се със слаб интерес към участието в сдружения с идеална цел, насочени към развиване на общественополезна дейност. Но май ще излезе, че не са били прави. Защото от няколко дни сме свидетели на наплив от желаещи да се запишат за членове на едно новосформирано нестопанско сдружение, наричащо себе си Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ).
Неговите основни цели съгласно съдебната му регистрация са: развиване и утвърждаване на гражданското общество във връзка с европейското развитие и благоденствие на България; създаване на контакти между сдружения и организации на основата на европейската интеграция на България; организирането на информационната и справочната дейност за популяризиране на европейската интеграция на България и др. Като предмет на своята дейност сдружението е обявило създаването на информационен фонд в помощ на гражданите. И за да може да осъществява наистина пълномащабно своите идеални намерения, то обяви, че пристъпва към сформиране на 28 областни комитета, при учредяването на които ще ползва за лектор не кой да е, а самия столичен градоначалник Бойко Борисов. Защото, когато искаш да популяризираш нещо, това става само с авторитетен лектор, а Борисов се е съгласил да бъде такъв, разясни заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който иначе е заместник-кмет по сигурността на София и близък, ама много близък човек на генерала.
Целта ни е да чуем хората по места и да се запознаем с проблемите им, така ще можем да намерим заедно решенията, обясни пък председателят на управителния съвет на ГЕРБ Душана Здравкова, която е съдия във Варненския окръжен съд.
Последвалата лавина от молби за учредяване на инициативни комитети из цялата страна може да е изненадваща с оглед естеството на официално обявения предмет на дейност на новото сдружение, но е напълно предвидима, като се има предвид личността на лектора, натоварен да го представя. И за да не разочароват нетърпеливите кандидати за членство, от ГЕРБ дадоха да се разбере, че ще изградят комитети във всички населени места на нашата татковина с над 500 души, като изразители на официалната позиция все пак щели да бъдат само 28-те областни структури.
Първата лекция на бившия главен секретар на МВР ощастливи жителите на Хасково, чийто глад за развиване и утвърждаване на гражданското общество във връзка с европейското развитие и благоденствие на България се оказа най-голям. Толкова голям, че едва ли не цялата организация на местния СДС е пожелала да се влее в ГЕРБ, според Петър Хаджиев, председател на сините съветници в градската община. Подобни мераци са изявили още много седесари и от други областни центрове, които нямали търпение да се включат в учредяването на местните структури на гражданското сдружение. Интерес към членство в него проявяват и представители на другите десни формации, но също така и на НДСВ, ДПС, че и на БСП. Няма проблем, защото в ГЕРБ могат да се запишат всички, увериха още след първото си заседание от управителния му съвет. Но не трябвало да бъдат познати лица, като Димитър Калчев например, които вече са се компрометирали в миналото. Просто новото сдружение нямало да се превърне в трамплин за стари муцуни, обещава Цветан Цветанов. Странно за какъв трамплин говори заместник-председателят на сдружението, след като става въпрос за безкористна работа за европейското развитие на страната?
Защо е цялата тази мистификация, след като на всички е ясно за какво иде реч? Защо просто любимият на целия български народ генерал не обявява открито намерението си да се включи в борбата за власт, която съгласно законите в тази държава може да се води само от името на официално регистрирани партии. Нали и без това, според социологическите проучвания, несъществуващата още политическа формация на Бойко Борисов се ползва с най-голямо доверие в обществото?
Цялата тази работа със сдружение ГЕРБ, което нямало да бъде партия, но пък записва членска маса, подбирайки внимателно кандидатите си и планомерно гради структури във всички градове и паланки, е доста смущаваща. Защото, когато се опитваш да увериш обществото, че ще бъдеш алтернатива на опротивялото статукво, не би трябвало да тръгваш с лъжа. Ама хората мразели партиите и затова им се предлагало да се запишат в нещо различно. Нищо различно няма, щом акцентираш върху приемането на членове и изграждането на структури, а не върху реално свършената работа с оглед декларирания предмет на дейност.
Просто на Бойко Борисов много му се иска да използва верните си хора от силовите служби, както и кметовете за организатори на своята политическа формация, а Законът за политическите партии му пречи. Тогава ще го заобиколим и пак ще постигнем целта си - какво по-лесно от това?
Да, не е трудно да се заобикалят законите в България - това го виждаме всеки ден. Но когато се прави от хора, които проповядват нов морал в политиката, възниква въпросът: защо да им вярваме?
Така постъпи и царят, когато дойде, уж за да ни оправи. Така постъпва и генералът. Тръгва по добре утъпкания път на лъжите. Докъде ще стигне, зависи от нас.

СДС въстава срещу двойното членство
Първата реакция на отпор естествено дойде от средите на партията, почувствала се най-застрашена от внезапния граждански ентусиазъм на своите членове. Главният секретар на сините Иван Колчаков заяви след заседание на НИС, че всички, които са поддръжници на ГЕРБ, трябва да напуснат. Според него това е политическо и морално действие. Колчаков коментира, че политическата шизофрения в България се шири от доста години и е нездравословна за обществото и партиите. Двойното членство е като извънбрачната връзка - много е сладка, но е незаконна и няма да я толерираме, коментира главният секретар на синята партия.
Очаква се така да постъпят и от други партии, които в скоро време също ще се почувстват засегнати от небивалото желание за безкористна народополезна дейност, обхванало техните членове.
Секретарят на партия Ред, законност и справедливост Яне Янев пък избърза да регистрира ГЕРБ като политическа партия, с което си навлече гнева на Бойко Борисов, който го нарече нещастник в едно интервю. Специално за БАНКЕРЪ Яне Янев заяви, че работи за промяна в Закона за политическите партии, която да осигури пълна прозрачност на политическото представителство в България. Според него не е допустимо да може да се влиза в политиката през някакви задни входове, без да се знае кой какъв е и кого представлява. Сегашният Закон за политическите партии не само позволявал това, но и реално работел срещу самите партии. Затова са възможни и подобни мистификации, като мадридската, а и сега като ГЕРБ, каза още Яне Янев.

И В Добрич проведоха учредително събрание
Учредително събрание на областния комитет на Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ) се проведе в четвъртък и в Добрич. Това е втората голяма структура на организацията след тази в Хасково, учредена официално след лекция на самия Бойко Борисов.
За председател бе посочен Румен Иванов, оглавил инициативния комитет в града. Бившият шеф на РДВР - Добрич сподели специално за БАНКЕРЪ, че интересът на добричлии към ГЕРБ е много голям. Те споделят, че са привлечени от благородните цели, които си поставя сдружението - подпомагане на българските граждани в нелекия процес на присъединяване към Европейския съюз и защита на интересите им. Г-н Иванов не скри, че сред съмишлениците има немалко бивши полицаи, както и че навремето е бил предложен за началник на РДВР от местното ръководство на СДС. Той обаче държи да се знае, че никога не е бил ангажиран с нито една партия.
Много е възможно и в Добрич да има приток към ГЕРБ от членовете на синята партия, подчерта Румен Иванов. Според него ГЕРБ си поставяла за цел да бъде нещо като предмостие между гражданите и държавните структури, подпомагайки влизането на страната в ЕС. Засега повече интерес проявявали хора с дясна политическа ориентация. На въпроса дали Бойко Борисов може да се превърне в обединител на десницата, Румен Иванов отговори, че все още ГЕРБ не си поставя такива цели, а разчита на представители на целия спектър, които могат и искат да помагат. Да, тя ще бъде алтернатива на статуквото, което, разбира се, представлява от партиите, призна лидерът на сдружението в Добрич. Но преди да се говори за участие във властта, хората трябвало да повярват отново в нещо. Не бива да продължаваме със сегашната апатия. Това статукво, олицетворявано от сегашната управляваща трипартийна коалиция, е изключително вредно за страната, каза още Румен Иванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във