Банкеръ Weekly

Общество и политика

МИСЛОВНАТА ПАРАДИГМА НА ВРЕМЕТО

Една многозначителна фраза, произнесена от председателя на 40-то Народно събрание Георги Пирински по време на последната му пресконференция, дава повод за сериозен размисъл над въпроса за (не)прозрачността на политическото управление на страната. Провокиран от журналистическо питане във връзка със системното отсъствие и демонстративното незачитане на Народното събрание от страна на Ахмед Доган, а и на депутатите от Атака, парламентарният шеф каза следното: Според мен си заслужава да се обсъди дали не възниква въпросът за т. нар. загуба на интерес към работата на парламента със съответните последици за народния представител.
Преди това г-н Пирински направи уговорката, че всяка отговорна политическа сила, която иска да бъде сериозна и да се стреми да отстоява своите позиции, трябва да използва преди всичко парламентарната трибуна. Защото се знае, че парламентът е възникнал именно като средище, където да се решават най-острите проблеми на една държава. Но ако за представителите на опозиционна сила като Атака пренебрежението към парламентарната трибуна може да е обяснимо, то за лидера на партия, с чийто мандат бе сформирана сегашната управляваща коалиция, загубата на интерес към работата на парламента изглежда просто нелогична. Освен, разбира се, ако не се касае за опит за дистанционно влияние върху нея, което намирисва на откровено манипулаторство.
На страниците на в. БАНКЕРЪ вече писахме за симптомите на деградиране на политическата ни система, започнали да стават видими още след появата на първите кълнове на вождистки уклон при управлението на Иван Костов. След идването на власт на Симеон Сакскобургготски бе даден мощен тласък на тенденцията към водене на чиста проба манипулативна политика, при която политическият лидер не само афишира, че стои извън или по-скоро над партиите, но и реално се стреми да действа като кукловод, разиграващ като марионетки основните персонажи в българския политически театър. Този задкулисен управленски стил се задълбочи още повече след сформиране на сегашната трипартийна коалиция, управляваща абсолютно непрозрачно чрез т.нар. Политически съвет, съставен от Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган, а не чрез законноизбраното правителство на България.
В този ред на мисли е ясно, че когато се говори за загуба на интерес към работата на парламента, става въпрос по-скоро за нейната видима част, характеризираща се с явното присъствие на народните представители в пленарната зала, но не и за действително дезинтересиране от възможностите за упражняване на власт чрез тази институция. Неслучайно Ахмед Доган заяви в доклада си пред Шестата конференция на Движението за права и свободи, че колкото и прозрачна да е политиката, обективно по-голямата част от нея остава извън полезрението на обществото. Защото професионализмът в политиката е в обратна пропорционална зависимост на нейната прозрачност.
Освен че звучи нескромно и крайно недемократично, подобен фундаментален извод, особено когато е направен от един от стожерите на управлението на държавата, говори за много сериозно незачитане на обикновените граждани. То е апология на явното предпочитание към политическата игра със скрити залози, на която институтът на народното представителство служи само за параван. Впрочем, ако си послужим с точните думи на самия Доган, изказани пред конференцията на неговата партия, ще трябва да признаем, че подобни клишета имат нееднозначно развитие, но в крайна сметка разширяват кръгозора на обществото. И с това стават част от мисловната парадигма на времето.

Николай Михайлов, депутат от ПГ на ДСБ: ДОГАН Е ЖЕРТВА НА ЦИНИЗМА И НАРЦИСИЗМА СИ
Ахмед Доган се държи като губернатор в българската политика. Неговият отказ да уважи с присъствието си заседанията на българския парламент сам по себе си е скандален факт, който не бива повече да убягва от вниманието на иначе твърде придирчивото ръководство на сегашното Народно събрание.
Но това, че в качеството си на лидер на парламентарната група на партия, която е мандатоносител на правителството на България, той не благоволява да участва в работата на нейния върховен орган, хвърля допълнителна светлина върху собственото му разбиране за технологията на политическото въздействие. Дистанционното управление на цяла една парламентарна група подсказва, че нейните истински приоритети се намират встрани от проблематиката на видимия политически процес. С цялото си поведение Ахмед Доган ни внушава, че е само номинално депутат и лидер на парламентарна група в този парламент, но фактически се е превърнал в ловък манипулатор на цялостното управление на нашата все още парламентарна република.
Според мен, явлението Доган е резултат на изключителната лидеромания, стимулирана от някои български медии, от социолози и политически фигури, които с безпределните си ласкателства по негов адрес допринесоха да си създаде манията за уникалност на политическото дарование и неописуемост на политическите заслуги. Може да се направи паралел между демонстративното му пренебрежение към Народното събрание с не по-малко демонстративния му отказ да получи най-високото отличие в републиката - ордена Стара планина - който трябваше да му бъде връчен лично от президента Георги Първанов. Този паралел подчертава абсолютно недопустимия характер на политическия почерк на лидера на ДПС. Станалата вече прословута, но всъщност сабоубийствена реплика на Доган за обръча от фирми бе не само закономерен резултат на неговото цинично убеждение за смисъла на политическата дейност у нас, но също така и на неговото нарцистично развитие през годините на прехода. Така че той падна жертва веднъж на цинизма си и втори път - на собствения си нарцисизъм.
Сигурен съм, че в ДПС осъзнават опустошителния характер както на тази реплика, така и на цялото поведение на своя лидер и несъмнено неблагоприятните дългросрочни последици от тях.
Аз мисля, че правилникът на Народното събрание трябва да дава повече възможности за строго санкциониране на такъв тип поведение, особено ако то бъде разтълкувано като обидно както към народното представителство, така и към институцията като цяло.

Facebook logo
Бъдете с нас и във