Банкеръ Daily

Общество и политика

Мисията ни в Ирак ще се евакуира в Кувейт, съобщи Каракачанов

"В мисията ни в Ирак има двама офицери. Те не изпълняват бойни задачи, а обучават военни. Мисията временно ще се евакуира, докато се изясни ситуацията след смъртта на иранския генерал Касем Солеймани. Логично е да се премести в съседна държава, каквато е Кувейт." Това заяви министърът на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

По думите му евентуалното изтегляне от Ирак няма да се случи в рамките на дни. То може да отнеме месеци, дори година. Големият проблем в региона е Ислямска държава. "Тя беше победена, но има опасност при изтегляне на НАТО да се получи вакуум и иракската армия да не може да се справи сама", каза още военният министър.

Той посочи пред БиТиВи, че реакциите в Техеран, са "за да има ответни действия срещу бази на САЩ". Това би ескалирало само конфликта. Каракачанов подчерта, че когато става въпрос за регион като Близкия изток, винаги има риск.

Министърът на отбраната увери, че ресорното министерство не спира да обменя кореспонденция за ситуацията в региона. А към момента няма опасност за мисията на НАТО. "Мисията на нашите военни приключва след две седмици", увери той.

Във връзка с изказването на сръбския външен министър Ивица Дачич за българите общности в западната ни съседка, Каракачанов посочи, че "повече от 100 години основното плашило в Сърбия е България." По думите му страната ни никога не е имала претенции към сръбски територии. Българското малцинство в Сърбия се оплаква от нарушаване на правата им. А условията, които са създадени, карат сънародниците ни да напускат територията на Сърбия. "А може би целта е да се обезлюдят тези територии", заключи той. 

"Нашите сънародници в Босилеград и Цариброд са недоволни от политиката на сръбското правителство по отношение на изучаване на майчиния език и други права. Една част от ръководството на така нареченото малцинство са хора, удобни на Белград и на правителството. Не са чак толкова активни, колкото иска самото население", изтъкна Каракачанов.

Той заяви, че през последните няколко месеца изказването на Дачич не единственото подобно на сръбски политик срещу България.

"Сръбският военен министър дни преди Нова година направи изказване по една оръжейна афера в Сърбия и намеси България напълно неоснователно. Нямаме участие и в тази т.нар. съвместна операция между България и Хърватия за шпиониране на сърби. Забелязва се, че страната ни се намесва съвсем умишлено. Когато Сърбия има вътрешни проблеми, винаги някой външен трябва да е виновен. В историята на нашите взаимоотношения България е виновната", смята военният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във