Банкеръ Weekly

Общество и политика

МИРЪТ Е ДАЛЕЧЕ ОТ МАКЕДОНСКАТА КРИЗА

През седмицата станахме свидетели на повторното нападение на парламента в Скопие, за което предупреждаваха местните наблюдатели. Въоръжени с метални пръти и камъни, стотици македонци извършиха погром над западните посолства в македонската столица, както и над представителствата на западни фирми. Протестът бе воден от хора, прогонени от селата Лесок, Непростено и Теарце край Тетово.
Нарушеното споразумение от 5 юли създаде най-сериозната опасност и почти приближи съседната балканска страна до ръба на гражданската война. Междувременно президентът на САЩ Джордж Буш посети американската военна база Бондстийл в провинция Косово, където, отбелязвайки ролята на КФОР, акцентира на американските външнополитически ангажименти за възстановяване на мира в района. От Бондстийл Буш предупреди АНО да не смятат Косово за запазена територия за своите бойци. По този начин американският президент се опита да сложи край на слуховете за неофициалната подкрепа от страна на НАТО за албанските сепаратисти, действащи в Северна и Западна Македония.
След посещението на генералния секретар на НАТО Джордж Робъртсън и еврокомисаря Хавиер Солана в Скопие беше оказан политически натиск върху Армията за национално освобождение. АНО сключи с Алианса споразумение за възстановяване на примирието от 5 юли, нарушено при ожесточените сблъсъци, водени край Тетово. Влиятелните командири от АНО Ипири, Лека и Шпати съобщиха, че техните бойци са се изтеглили съгласно поставените им условия. Въпреки започналото изтегляне на бунтовниците обаче този процес не е повсеместен. Край ключовото тетовско село Порой все още има въоръжени, които не се подчиняват на своите командири.
От серията важни сега се открояват най-вече два - дали паравоенната албанска формация ще съумее да гарантира политическия диалог, който трябва да се проведе при македонския президент Борис Трайковски? И дали македонските министри и премиерът ще могат трезво да водят тези без съмнение трудни преговори за политическото бъдеще на югозападната ни съседка.
Във всеки случай нестабилността ще съпътства политическия диалог в Скопие, което дава основание да се мисли, че шансовете за мирно решение на кризата са далеч от желаното и реалността.

Facebook logo
Бъдете с нас и във