Банкеръ Daily

Общество и политика

Мирослав Иванов ще е председател на парламента до избора на нов

По правилник заместник-председателят на Народното събрание Мирослав Иванов ще изпълнява длъжността председател на Народното събрание до избора на нов. Това обяви председателстващият заседанието заместник-председател на парламента Кристиан Вигенин след предсрочното освобождаване на председателя на НС Никола Минчев. 

"За мен беше чест, г-н Минчев, че работихме заедно, пътят продължава", заяви още Кристиан Вигенин.

След гласуването на оставката на Минчев, депутатите излязоха почивка и беше свикан Председателски съвет по искане на ПГ на ГЕРБ-СДС, който ще се председателства от Мирослав Иванов. 

Според правилника на Народното събрание, при предсрочно освобождаване на председателя, нов избор се произвежда в 14-дневен срок от приемането на решението. До произвеждането на нов избор за председател на Народното събрание, то се председателства от заместник-председателя, излъчен от най-голямата парламентарно представена партия или коалиция, в случая  -  "Продължаваме промяната". 

Никола Минчев беше свален от поста председател на Народното събрание със 125 гласа от ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане". Това стана след дълъг и остър над 5-часов дебат. 

Предложението да бъде отстранен дойде от „Има такъв народ“. Поводът е, че той не закри вчерашното заседание на депутатите при изслушването на външния министър Теодора Генчовска за РС Македония.

"За" гласуваха 125 народни представители, "против" 113, един се въздържа - самият Никола Минчев. 

Единствено депутатът от ДПС Делян Пеевски отсъства от залата.

Гласуването беше проведено на два пъти, но и двата пъти резултатът беше в полза на отстраняването на Минчев.

"Честито, добре дошли в мафията", каза Искрен Митев от "Продължаваме промяната". 

"Първи си отиват достойните", коментира Крум Зарков от БСП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във