Банкеръ Daily

Общество и политика

Мирен протест пред Министерството на здравеопазването и Министерството на културата

Съюзът на организациите за любителско изкуство организира мирен протест „Изкуството е живот – душата на един народ“. Той ще се проведе днес (16 януари) в два града. В София ще започне от 11.45 часа пред Министерството на здравеопазването, като от 12.30 часа ще продължи пред Министерството на културата, във Варна ще бъде от 11.45 на входа на Морската градина.

Исканията на протеста са да няма двойни стандарти при прилагането на противоепидемичните мерки и школите за изкуства да могат да функционират, така, както в момента на спортните школи им е разрешено да го правят.

От Съюа на организациите за любителско изкуство са организирали петиция, събрала сериозна обществена подкрепа за подновяване дейностите на школите по изкуства. При поръчано от тях национално проучване става ясно, че над 85% от родителите на деца, посещаващи артистични занимания, както и пълнолетните им посетители, искат те отново да заработят.

В петицията от Съюза на организациите за любителско изкуство подчертават:

Нестабилността в условия на пандемия и лишаването от правото ни на труд ни принуждава да поставим ясно и гръмко своите позиции по отношение на преразглеждането на нашите професии като приоритетни, дълбоко свързани на първо място с физическото и психическото здраве на населението, с предаването на национални ценности и култура и с развитието на уникалността на българската нация.

По тези причини поставяме дейностите ни като особено необходими и важни след лекарската и долекарска помощ.

Настояваме за ясни гаранции за подкрепа на браншовете ни при възникнали форсмажорни ситуации, при принудително спиране на дейността ни, които да бъдат лесно достъпни за всички без обременяващи административни пречки за кандидатстване и подпомагане от държавата.

Настояваме за консултации с наши експерти при вземане на важни решения във връзка с действия, които пряко засягат нашата дейност, за да не се допускат двусмислия, противоречия и двойни стандарти спрямо професиите ни. Настояваме и за консултации по отношение на развитието, опазването и защитата на браншовете ни от съответните министерства или ведомства.

Готови сме да предложим и обсъдим Стратегия за развитие на изкуството във форсмажорни ситуации, както и за вземане предвид важността на нашия принос към професионалното изкуство и култура на страната.

Изкуството е сърцето на един народ, а опазването му и развитието му са основен приоритет за опазване на националното ни богатство. Ние настояваме изкуството и спорта да не бъдат делени, а да бъдат ръка за ръка! Защото спортът създава герои, но културата създава народ! Всеки човек е достоен със своята професия! Стига дискриминация и разделяне на хората!

Facebook logo
Бъдете с нас и във