Банкеръ Daily

Общество и политика

Мирчев: На България е нужен общ политически субект

България се нуждае от общ политически субект. Това заяви Ивайло Мирчев от "Демократична България". "Трябва да потиснем егото си и да излезем от детската градина, за да се разберем. Искаме да направим наистина голямо обединение. Такова, което да изхвърли въпроса ще се коалирате ли с ГЕРБ, ДПС или друга политическа сила. Хората ще имат възможност да гласуват за нещо голямо, което да гарантира бъдещата проатлантическа ориентация на страната", поясни той пред NOVA.

Мирчев подчерта, че от ДБ са се обявили твърдо срещу опитите за скрита преориентация на страната към Русия. "Надявам се това да е ясен сигнал за служебното правителство, че не трябва да се позволяват подобни неща. Не сме участвали в организацията на протестите от миналата седмица. Не е нужно политическа сила да ги организира. Има достатъчно будни граждани, които са доста чувствителни на темата геополитическа и енергийна независимост на страната. По време на демонстрацията се свърза с нас вицепремиерът Христо Алексиев и увери, че страната ни няма да е енергийно зависима. Нашата цел е да имаме много доставчици на природен газ", каза още бившият депутат.

По думите му страната ни не се нуждае от допълнителни доставки от "Газпром. "В момента се удвоява терминалът в Гърция. Сега трябва да резервираме капацитет с лотове на самия терминал. Това не е трудна задача, длъжни сме като страна да реагираме адекватно. Природният газ и за октомври е осигурен. Работим във форсмажор, във война сме и е трудно да си представим как за месец - месец и половина някой може да сключи дългосрочен договор, особено при тези галопиращи цени”, обясни Мирчев.

От ДБ вярват, че президентът работи в посока енергийна независимост, каза още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във