Банкеръ Daily

Общество и политика

МИР кани Борисов и Дончев да опитат да хакнат машина за гласуване

Поканихме министър-председателят Бойко Борисов и зам.-министър-председателя Томислав Дончев да се опитат да хакнат машина за гласуване. Това заяви председателят на Политическа партия МИР Симеон Славчев по БНР – Радио Благоевград. Той обясни идеята с изказването на Борисов по време на приемането на решение за прилагане на машинното гласуване в България от Министерски съвет. Тогава премиерът изрази опасение, че машините ще бъдат хаквани и така ще се манипулират изборите.

"Машините не са свързани с интернет, могат да работят и на батерии и да не са свързани и с ток. Паметта им е капсулована, което гарантира честността на изборния процес", отбеляза Славчев. По думите му идеята да се гласува едновременно с бюлетини и машини на следващите избори е нонсенс. "Машинното гласуване премахва купения и корпоративния вот, както и възможността да се подправят протоколи. Машината издава протокол без човешка намеса", обясни председателят на най-младата българска партия.

Лидерът на МИР коментира и идеята на проф. Михаил Константинов, че коронавирусът ще препятства процеса на прилаганена машинното гласуване у нас. "Проф. Константинов трябва незабавно да подаде оставка заради това изказване, той се опитва да спре въвеждането на машинно гласуване", беше категоричен Симеон Славчев. Според него премиерът трябва да свали проф. Константинов от поста му в „Информационно обслужване”, а ако не го направи, това означава, че и самият Борисов се опитва да саботира въвеждането на машинно гласуване.

Председателят на партията говори и за вчерашната дискусия в БТА за бъдещето на машинното гласуване. "Организирахме събитието съвместно с ПП АБВ, имаше голям интерес, участваха експерти, преподаватели, общественици и интелектуалци. По време на събитието от ПП МИР предложихме да се направи граждански и експертен съвет, който да следи за прилагането на машинното гласуване в България, да оказва натиск върху властта и да дава решения на възникналите проблеми", обясни Славчев. От партията ще настояват и за промяна на Изборния кодекс, за да могат и българите в чужбина да гласуват машинно.

"Секциите в България са 12 000 с тези в чужбина, т.е. ще са нужни около 15 000 машини, за да се проведе машинното гласуване на следващите избори. Все още има време да се произведат", заяви Симеон Славчев. Експертният съвет, който предлагат от МИР ще може да даде решения за логистиката. "Всички идеи и решения за машинното гласуване трябва да са обсъдени обществено и зад тях да стои сериозна експертиза", каза още лидерът на партията.

Той припомни, че на 1 февруари политическа партия МИР започна пред прозорците на Министерски съвет безсрочен протест с искане за спазване на закона и незабавното въвеждане на машинното гласуване, така както е прието и
записано в Изборния кодекс. Формацията дори стартира Национална кампания „България се учи да гласува
машинно” и покани официално министър-председателя Бойко Борисов да гласува на машината в импровизирания учебен център пред сградата на правителството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във