Банкеръ Daily

Общество и политика

Министърът на културата с предупреждение към директора на БНТ

Проф. Велислав Минеков, проф. д-р Борислава Танева - заместник-министър с ресор „Сценични изкуства, художествено образование и авторско право” и доц. д-р Пламен Славов - заместник-министър с ресор „Културно наследство и визуални изкуства”.

Ще настоявам за осветляване собствеността на медиите. Това е препоръка, която дойде от Европейската комисия. Нека проследим последните явления и представителите на кои партии попадат в телевизионните сутрешни блокове. Наблюдавах как през последните дни по петима души от определени партии се явяват в един от най-гледаемите часови пояси - обикновено след 8.00 часа сутринта.

Ще започна проверка на „българския „Лувър“, известен и като „Квадрат 500“, но този квадрат не е квадрат и трябваше да се заделят средства да приеме такава геометрична форма. Поради наличието на една дискотека, бе забравено, че това е квадрат. Друго нещо е, че в проекта за българския "Лувър" се очакваха посещения от 3000 души ежедневно, а някои от филиалите се посещават от 30 души годишно, като сумите, които се изразходват за подобни обекти, са главоломни. 

Това бяха част от акцентите при обявяването на приоритетите, които ще следва служебният министър на културата - проф. Велислав Минеков по време на краткия си мандат.

Сред тях са подготовка на промени в Закона за културното наследство, Закона за филмовата индустрия, Закона за закрила и развитие на културата, Закона за авторското право и сродните му права, Закона за радиото и телевизията, Закона за меценатството. За целта са създадени инициативни групи, които вече са започнали дейност.

Друг приоритет в работата на новия екип на Министерството ще бъде създаването на Регистър на независимите артисти.

По време на пресконференцията в Министерството на културата, в отсъствието на журналисти от БНТ, проф. Минеков предупреди, че поради недопустимо прекъсване на програмата на националната телевизия (редовната програма е спряна, за да се излъчи пресконференция на ГЕРБ), както и поради други явления в обществената медия, може да бъде предизвикан да поиска оставката на генералния директор - Емил Кошлуков.
На въпрос дали предстоят съкращения в Министерството на културата, проф. Минеков подчерта, че в институцията му работят професионалисти и той не желае да се разделя с тях, независимо дали има политически различия с тях. В същото време предупреди, че когато има нанесени щети от работата на служителите му, ще се наложат смени, включително на цели бордове. “Задават се разследвания за тежки щети и ще ви предоставя информация за тях“ – предупреди проф. Минеков, уточнявайки, че е инициирал проверки на различни проекти под шапката на ведомството, включително за изпълнението на „българския „Лувър”, както и ревизия на дейността на второстепенни разпоредители и търговски дружества към Министерството.

Проф. Минеков сподели още, че отдавна води преговори с директора на полицейското училище в Пазарджик, като намерението му е да се създаде специализиран полицейски отряд за охрана на културното наследство, който ще е на подчинение и на МВР, и на Министерството на културата.

Това ще бъде много силен отряд, който ще наподобява Корпуса на карабинерите в Италия и френската служба за охрана на културните ценности. Предстои обмен на специалисти по програми, за които ще се разчита на помощта на министрите на културата на Франция и Италия.

По отношение на колекционерството на културни ценности, проф. Минеков предупреди, че вероятно ще има спор с колекционерите, тъй като и те са заплашени от съдбата на Васил Божков. Министърът обърна внимание, че иззетата колекция на Божков е законна според действащата нормативна уредба. В същото време Законът за културното наследство е направил занимаващите се с нумизматика полулегални. „Върху тях имаше определен натиск, за да извадят това, което е най-ценно – да го продадат и да го изнесат“ – припомни проф. Минеков и сподели, че има идеи за по-сериозни регулации при така нареченото иманярство.

"Иманярите ще бъдат преследвани безмилостно. Има правила и закони, които разрешават така нареченото търсене на съкровища. Те - в северните части на Европа са по-свободни, но в южните - са изключително жестоки. Предстои тези, които искат да се занимават с търсачество, да се явяват на сериозен изпит. След това ще има регулация за апаратите за търсене, като така наречените металотърсачи няма да могат да бъдат с висока мощност" - обяви проф. Минеков и сподели, че очаква сериозен отпор срещу предвижданите мерки, защото навлиза в деликатна територия.

Освен това "търсачите на съкровища" няма да могат да се докосват до археологическите резервати; те ще работят в тясно сътрудничество с полицията - ще искат от съответното полицейско управление разрешение за работата си, ще практикуват хобито си само в светлите части на деня, ще носят номер, който да е разпознаваем и от далечно разстояние, а дълбочината на проучванията им ще бъде крайно ограничен, за да не нарушават хумусния слой.  

По отношение на връзките с чужбина, министър Минеков сподели намерението си, ако срокът на мандата му позволи, да подобри отношенията с балканските държави, като сключи нов договор за културни взаимоотношения с всяка страна по отделно. "През годините сме им дали много специалисти - и реставратори, и музиканти, и диригенти" - обърна внимание проф. Минеков и подчерта, че през последните години културните ни връзки със заобикалящите ни държави са били разрушени от някои самозванци - патриоти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във