Банкеръ Daily

Общество и политика

Министърът на културата няма да допусне събарянето на тютюневия склад

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков заяви, че няма да допусне събарянето на тютюневия склад в Пловдив. Днес той пристигна спешно в Тютюневия град, след като арх. Петкана Бакалова оповести в социалните мрежи, че незаконно се събаря складът на ул. "Г. М. Димитров" и "Езкарх Йосиф", който е групов паметник на културата. 

По думите на министъра тютюневите складове са част не само от историята на града, а и на страната. 

"Това е част от историята на града. Бранете си града и историята! Не трябва да се допуска това, не трябва да се остави така, а да се изпълнят всички предписания! Това е не само беда за архитектурата и историята на Пловдив, а и желание за удар върху служебното правителство", заяви министър Минеков.  

Той заяви още, че е получил заплаха от пловдивските медии, но отказа да съобщи съдържанието ѝ.

Заедно с министър Минеков пристигнаха шефът на Националния институт за недвижимо културно наследство Петър Петров, областният управител Ангел Стоев и шефът на полицията в града Димитър  Балев.

Арх. Петър Петров съобщи, че процедурата е започнала миналия октомври за Тютюневия град. Преди две седмици са оповестили собствениците и общината, че за 12 сгради на тази територия има заключителна оценка да им се даде статут на паметници на културата. По думите му от 2017-та година всички тези сгради са имали фишове за даване на статут на паметници на културата за тази територия, но наредбата е променена, а процедурата - спряна. 

Според служебния министър действията по събарянето са започнали, защото в момента текат процедури по даване на статут на паметник на културата на сгради от т.нар. Тютюнев град.

Днес е даден такъв статут на тютюневия склад на бул. "Христо Ботев" 51 и 53.  Минеков отиде да провери какво се случва и там, като на място видя как се бута и тази сграда. 

"Единственото, което ни остава е да се обърнем към съда. Законовите правомощия ще дойдат след окончателното разпореждане с мое решение. Дотогава нищо няма да остане...", каза още Минеков 

"Тук има опит за изпреварване на решенията, тъй като са били запознати, че това ще се случи следващите няколко дни. Естествено утре аз ще подпиша становище с което безобразията ще бъдат спрени окончателно. Нищо не е въстояние да ме откаже", отбеляза още Минеков. 

Представители на Община Пловдив не дойдоха на мястото и не отговаряха на телефонните обаждания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във