Банкеръ Daily

Общество и политика

Министър Заков заминава на официално посещение в Румъния

Българска делегация, водена от министъра на отбраната Драгомир Заков, заминава на 27 април на двудневно официално посещение в Букурещ, Румъния, съобщиха от МО.

Визитата е по покана на министъра на националната отбрана на Румъния Василе Дънку.

По време на срещата ще бъдат обсъдени въпроси от взаимен интерес, както и актуални теми от дневния ред на НАТО, Европейския съюз и региона. 

Министърът на отбраната Драгомир Заков днес участва в дискусия за Украйна в американската база "Рамщайн" в Германия по покана на американския си колега Лойд Остин.

По предварителна информация се очаква да бъдат обсъдени нуждите на Украйна в сферата на отбраната и как да се гарантират сигурността и суверенитетът на страната в дългосрочен план.

Участието в разговорите на българския министър идва ден преди планираното за сряда посещение на българска делегация в Киев, в рамките на което се очаква да бъде предоставена помощта от каски и бронежилетки и да се обсъдят реалните нужди на украинските власти.

САЩ свикаха среща за хода на войната в Украйна в базата си "Рамщайн" в Германия. Това съобщи министърът на отбраната Лойд Остин. Поканени са министри от НАТО, но не се посочва точно от кои страни.

В срещата в американската база "Рамщайн" в Германия участват и представители на държави извън Алианса.

Цел на срещата е да се обсъди трайната сигурност и суверенитета на Украйна и след войната.

Друга тема ще са отбранителните нужди на Украйна не само сега, а и в годините след края на войната. "Смятаме, че е време да дискутираме и това", заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби.

Друга тема ще е въоръжаването и нужните средства затова в момента.

САЩ вече обявиха, че отпускат пореден пакет финансови помощи за оръжия на стойност от 800 милиона долара за Киев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във