Банкеръ Daily

Общество и политика

Министър Вълчев предлага мораториум върху разкриването на нови висши училища

Министърът на образованието Красимир Вълчев предлага мораториум върху разкриването на нови висши училища. Предложението ще бъде внесено с поправките в Закона за висшето образование.

"...мрежата е достигнала предела си на териториално и профилно разрастване и от по-нататъшното разрастване няма да спечели нито достъпа до висше образование, нито репутацията му", обясни образователният министър. 

Той отчете, че 400 милиона лева повече ще има в системата на образованието през следващата година. 40 милиона от тях са предвидени за висшето образование. По думите му парите няма да се разпределят за брой студенти

"Всички университети, по всяко едно професионално направление по реда на постановление 328 се изчислява коефициент, в зависимост, който коефициент се намалява или се увеличава финансирането на един учащ. Ние искаме повече студенти да се обучават в професионални направления, където имаме най-голям очакван недостиг на пазара на труда, това са инженерните, педагогическите, в професионално направление "Икономика". Намаляваме финансирането за тези, които са с ниска оценка, от друга страна увеличаваме за тези, които са с висока оценка. Ние ще увеличим финансирането, но това става паралелно с намалението на приема", уточни просветният министър, цитиран от БНР.

330 милиона лева са предвидени за увеличение на учителските заплати догодина, 29 милиона за непедагогическия персонал, ще се увеличат и средствата за закуски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във