Банкеръ Daily

Общество и политика

Министър Вълчев даде година гратисен период на основното училище в Поликраище

Основното училище „Св. св. Кирил и Методий“ в село Поликраище.

Министърът на образованието Красимир Вълчев даде една година гратисен период на основното училище в горнооряховското село Поликраище и обеща да не го закрива. След протеста тази сутрин на местните хора в защита на училището, просветният министър се срещна с тях следобед.

Основното училище „Св. св. Кирил и Методий“ в село Поликраище ще отвори на 15 септември, въпреки решението на Общинския съвет в Горна Оряховица за неговото закриване. Училището ще го има, но с условия, които трябва да бъдат изпълнени за една учебна година, посочи на среща с местните хора образователният министър Красимир Вълчев. "Те трябва да запазят или да увеличат децата, да повишат образователните резултати. Това, което се е случило – вторичната сегрегация, частично да бъде преодоляно. Ще откажем предложението на Общината, защото в последните години това ни е политиката", обясни министърът.

Красимир Вълчев посочи, че е отказал в последните години закриването на 8 училища, а Министерството е дало допълнително 100 милиона лева за малки училища и такива с концентрация на деца от уязвими групи.

Пет часа преди пристигането на просветния министър в село Поликраище жителите му излязоха на протест срещу решението на Общинския съвет в Горна Оряховица за закриване на основното училище в населеното място. Те изпратиха протестна подписка с 1 200 подписа до Министерството на образованието, с която настояват училището да бъде запазено.

Основното училище „Св. св. Кирил и Методий“ в село Поликраище се закрива с решение на общинските съветници в Горна Оряховица, защото в учебното заведение учат само 33 деца от три села, а местните хора изпращат децата си на училище в близките два града. 

„Искаме си училището, хората ще запишат децата си тук”, заявиха местните хора. „Селото е живо и не е редно да остава без училище“, твърдят те. „Би трябвало да с спаси. Това е училище на два века“, настояха хората.

По време на протеста за кратко беше затруднено движението по главния път Русе – Велико Търново. До инциденти не се стигна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във