Банкеръ Daily

Общество и политика

Министър Сербезова в спор с Костадин Ангелов заради COVID мерките

Заетите реанимационни легла са само един от COVID факторите за налагане на определени мерки. Във формулата, която се взима впредвид, се смятат и потвърдени случаи на COVID-19, потвърдени случаи от медицинския персонал, починали, позитивни тестове, активни случаи, излекувани, хоспитализирани, новопостъпили в болнични заведения и т.н. за деня. Според конкретните индекси се правят и дългосрочните прогнози за развитието на пандемията. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова по време на заседание на Комисията по здравеопазване в Народното събрание.

Думите ѝ бяха в отговор на въпрос на бившия здравен министър проф. Костадин Ангелов във връзка със справянето на държавата с пандемията. Според него към момента са заети по-малко от 50% от реанимационните легла и страната не би следвало да е в тъмночервената COVID зона по Плана "Петков". Това означавало, че броят на реанимационните легла не е фактор за прилагането на нови мерки и София не би следвало да е в тази зона, смята той.

"Цветовете на картата се изчисляват според интензивни, неинтензивни заети легла и заболеваемостта на 100 000. Има стойности на индекса за няколко области в рамките на деня, но ще предоставя тази информация и в писмен вид", каза му тя. 

"Има заповед за спиране на плановите операции и плановата дейност, така че е логично леглата да бъдат заети само с ковид. Проф. Сербезова, аз много благодаря за данните. Спомних си онези близо 23 показателя, които следяхме ние, така че ако следите тези показатели означава, че не работите по плана "Петков", а по плана "Ангелов". В крайна сметка, слушайки всички данни, аз не мога да намеря обяснение за себе си защо в София има мерки, тъй като всичко, което казахте в София е много благоприятно. Каквито и индекси да слагате, мерките в София трябва да бъдат отменени заради показателите. В плана "Петков" не фигурират тези показатели", отговори ѝ проф. Ангелов. 

"Не знам откъде дойде практиката да се нарича план "Петков" и план "Ангелов", като това е план на държавата. Анализът е мултифакторен. По отношение на мерките - както в предишното заседание посочих, има голяма разлика в този индекс между отделни области. Той може да е един като абсолютна стойност, но причините могат да са различни. По отношение на областите - мерките се взимат по области от РЗИ. Интензивните легла не са заети, както отбелязахте и това е решение на областно ниво, което зависи и от заболеваемостта на медицинския персонал. Когато говорим за наука, епидемология и обществено здраве, хората, които коментират плана използват думата "плагиатсво", а защо не коментирате като "взаимственост". Това не е планът "Петков", завърши тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във