Банкеръ Daily

Общество и политика

Министър Надежда Йорданова обжалва определение на ВАС

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова обжалва днес определението на тричленния състав на Върховния административен съд (ВАС) от 16.05.2021 г. по адм. дело № 3944/2022 г., в частта му, с която е отхвърлил като неоснователна жалбата на министъра на правосъдието против решенията на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) от 4 април 2022 г. 

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието. 

С това решение ВСС остави без разглеждане предложението на министъра на правосъдието в частта относно действията и бездействията на Иван Гешев в периода до встъпването му в длъжност „Главен прокурор на Република България“ на 18.12.2019 г. по отношение на случаите с Елена Йончева, делото „Баневи срещу България“, казуса „Жоси“, както и коментарите на Иван Гешев по адрес на адвокатурата и неправителствени организации.

"Вярвам, че Конституционният съд ще разгледа задълбочено въпроса, защото той наистина е важен за конституционния ред в страната. Поддържам тезата, че закриването на спецправосъдието не противоречи на основния закон", заяви по-късно пред БТВ министърът на правосъдието Надежда Йорданова по повод сигнала на главния прокурор до Конституционния съд за закриването на специализираните съд и прокуратура.

Тя допълни, че висящите дела няма да се прекратят, а ще продължат да се гледат.

"Дори след закриването на спецправосъдието делата ще продължат да се гледат с принципа за несменяемост, за да не се върнат в начална фаза", увери министър Йорданова.

По думите ѝ преназначаването на магистратите – съдии и прокурори – е в компетенциите на Висшия съдебен съвет, тъй като така е по Конституция.

По отношение на Закона за КПКОНПИ правосъдният министър призна, че реформата в тази структура се случва по-бавно от очакваното и уточни, че все още се работи по законопроекта, тъй като коалицията е сложна.

По време на участието си в предаването Надежда Йорданова обяви, че предстоят промени във висшето образование относно правото. Тя разкри, че една от големите промени ще бъде въвеждането на единен държавен изпит по право след завършване на обучението.

"Важно е всички юристи да отговарят на единни стандарти. Изпитът ще бъде един за всички, без значение дали даден студент завършва право в София, Варна или Благоевград. Комисията ще бъде определяна на случаен принцип от министъра на правосъдието", разясни Йорданова.

Според нея промените са наложителни, тъй като сама е видяла разликите в това "да учиш право в България и да учиш право в Лондон".

Facebook logo
Бъдете с нас и във